Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Zajac o slovenskej dezorientácii

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Parlamentom prešlo na návrh SNS zmierlivé uznesenie k prešľapom Maďarska a Poľska, ktoré Béla Bugár ešte vlani označil za porušenie koaličnej zmluvy. Čo sa zmenilo?

Peter Zajac o slovenskej dezorientácii Natália Ložeková / natalialozekova.sk

za návrh hlasovali poslanci Smeru, SNS, Mosta-Híd aj Sme rodina. Za hlasoval aj Béla Bugár, ktorý ešte vlani v novembri povedal: „To je porušenie koaličnej zmluvy, lebo koaličná zmluva hovorí o tom, že to, čo nie je v programovom vyhlásení vlády, je možné navrhnúť, ale koaliční partneri s tým musia súhlasiť. A my s tým nesúhlasíme.“ Toľko správa.

Slovenská republika sa týmto uznesením fakticky postavila na stranu V 4 proti Európskemu parlamentu, podľa ktorého predstavuje Maďarsko jasné riziko vážneho porušenia hodnôt EÚ. Národná rada totiž medzi slovnou vatou hovorí aj toto: „Národná rada vyzýva všetkých zainteresovaných aktérov, aby prejavili politickú vôľu pokračovať v konštruktívnom a efektívnom dialógu o všetkých sporných otázkach v záujme zachovania jednoty EÚ a znižovania vzájomného napätia“. 

Zaujímaví však nie sú len tí, čo hlasovali za toto vyhlásenie, ale možno ešte väčšmi tí, čo sa zdržali, alebo nehlasovali. Odpovedi sa vyhlo fakticky celé OĽANO a takmer celá SaS. Proti hlasovalo len niekoľko jednotlivých poslancov: Zuzana Zimenová, Lucia Žitňanská, Katarína Cséfalvayová, Viera Dubáčová, Petrik Simona, Katarína Macháčková, Renáta Kaščáková, Peter Osuský, Ondrej Dostál, Ján Budaj, Alan Suchánek, Igor Jackulík, Miroslav Beblavý, Marek Maďarič, Martin Poliačik. Zo stopäťdesiatich členov slovenského parlamentu len desatina uprednostnila základy ústavnej demokracie pred regionálnym autokratizmom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite