Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spoločnosť musíme spájať

.redakcia .slovensko .anketa

Reakcie politikov na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej rozdelili spoločnosť. Zatiaľ čo jedna časť chodila na protesty a bojovala za slušné Slovensko, tá druhá v tom videla pokus o prevrat. Ako chcú kandidáti tieto dve časti spojiť?

robert Mistrík | Budem bojovať za to, aby zákony a spravodlivosť platili pre všetkých

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zasiahla celú spoločnosť a všetci sme ostali v šoku, kam až to v našej krajine zašlo. Brutálne vraždy strhli aj paraván moci, za ktorým sa zjavila taká hrôza, že to vyvolalo masové protesty v mnohých mestách po celom Slovensku. Nemalo to, samozrejme, nič spoločné s riadeným štátnym prevratom, dlažbovými kockami či Sorosovými deťmi. Autor týchto nezmyslov potratil v záchvate iracionality rozum už úplne, keď na Úrade vlády, kde sa prijímajú štátnici z celého sveta, vyvalil na stôl milión eur v hotovosti.

Z týchto tragických udalostí sa bude spoločnosť ešte dlho spamätávať, pretože stále nepoznáme celú pravdu, ktorá môže byť desivejšia, ako si vieme momentálne predstaviť. Sotva sa môže rana zahojiť, pokiaľ ju jatrí obava o spravodlivé vyšetrenie všetkých okolností vraždy Jána a Martiny.

Široké vrstvy obyvateľstva nemajú s nečistými praktikami mocných nič spoločné, nechcú mať zo Slovenska bezprávny štát, a to by mal byť základ hľadania konsenzu naprieč krajinou. Tých, čo majú minuloročné tragické udalosti na svedomí, môžeme zo snahy o spájanie pokojne vynechať, vrátane ich politických kumpánov a konšpirátorov. No všetkých ostatných si ako prezident chcem získať prísľubom, že budem bojovať za elementárnu podmienku právneho štátu, aby zákony a spravodlivosť platili pre všetkých a fungovala vymožiteľnosť práva. 

františek Mikloško | Spájať môže len pravda

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zmenila Slovensko. Zasiahla úplne každého brutalitou, ktorá je aj v našom kultúrnom prostredí neobvyklá. To je jasné úplne každému. Rozdielne sú však odpovede. Jedných vražda dvoch mladých ľudí zasiahla s neobvyklou intenzitou a ich odpoveďou bola mobilizácia na pokojné pochody a mítingy, ktorými zložili vysokú školu demokracie. Je úplne opačná, ako zbabelo zakonšpirovaná odpoveď tých, čo za vraždu nesú priamu aj nepriznanú zodpovednosť. Ján Kuciak a Martina Kušnírová neboli náhodnými obeťami. Ich vražda bola plánovaná, zákerná, perfídna, bola to obludná a hanebná pomsta za to, že Ján Kuciak hovoril pravdu.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite