Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ešte jeden pohľad na vypočúvanie poslanca Fica

.matúš Baňovič .slovensko .politika

Na Slovensku sa diala nevídaná vec. Ústavnoprávny výbor po prvý raz v histórii verejne vypočúval všetkých kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Nad odbornosťou však prevládol mocenský boj poslanca Fica.

Ešte jeden pohľad na vypočúvanie poslanca Fica JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 23. január 2019, Bratislava: Kandidát na post ústavného sudcu Robert Fico počas vypočutia pred Ústavnoprávnym výborom NR SR.

v mrazivé stredajšie ráno bol na Župnom námestí v Bratislave nezvyčajný ruch. Pred historickou budovou Národnej rady zaparkované prenosové vozidlo spravodajskej televízie, dovnútra sa trúsili novinári, pracovníci kancelárie Národnej rady a v neposlednom rade uchádzači o najvyššiu stoličku v súdnictve. Sála, kde sa malo vypočúvanie diať, sa pomaly zapĺňala. 

Členovia Ústavnoprávneho výboru už sedeli na svojich miestach a pripravovali sa na celodenné vypočúvanie kandidátov. O deviatej sa to najprv začalo tým, že poslanec za Most-Híd Peter Kresák vyhlásil, že sa nemôže na vypočúvaní zúčastniť úplne prirodzene preto, lebo je jedným z kandidátov. Predseda výboru Róbert Madej jeho rozhodnutie akceptoval, Kresák opustil sálu a prišiel prvý kandidát na Ústavného sudcu Ján Drgonec. Oficiálne sa tak začalo vypočúvanie ašpirantov na Ústavný súd. 

Na hlavnú hviezdu dňa sa ešte len čakalo a ako sa neskôr ukázalo, oprávnene – záujem médií nepredstihol už nikto viac ako Robert Fico. Do poslednej chvíle pritom nebolo jasné, či sa expremiér na výsluch dostaví. Dostavil sa a nezostal nič dlžný svojej povesti. 

kto je tu šéf

Medzi novinármi to šumelo od rána. Zaznievali rôzne špekulácie. Napríklad, že sa Fico vopred vzdá, prípadne sa nevzdá, ale na vypočúvanie nepríde, lebo to v zákone nie je nikde explicitne napísané. 

Krátko pred jednou poobede sa už chodbami rozliezlo, že Fico vstúpil do budovy, čo vyvolalo náležitý rozruch. Napriek tomu, že je už niekoľko mesiacov poslancom, ministerka vnútra mu povolila užívať ochranku. 

Využil to aj pri svojom príchode, keď s ich pomocou rozrazil novinárov postávajúcich pred dverami do sály. Ich otázky ignoroval, no po prerazení im venoval jeden pohŕdavý úsmev, podobný tomu, ktorý venoval prezidentovi Andrejovi Kiskovi pri odovdávaní svojej demisie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite