Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deň prvý: Fico si z vypočúvania urobil vlastnú tlačovú besedu (Sledujeme vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov)

.matúš Baňovič .slovensko

Priamo z NRSR komentuje náš redaktor Matúš Baňovič.

Deň prvý: Fico si z vypočúvania urobil vlastnú tlačovú besedu (Sledujeme vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov) Branislav Bibel/SITA Hlavnou hviezdou prvého dňa vypočúvania bol Robert Fico. Špekulovalo sa, že svoju kandidatúru vzdá, nakoniec prišiel.

sledujte vypočúvanie kandidátov spolu s nami:

17:12 Na vypočúvanie sa dostavila aj štátna tajomníčka Monika Jankovská. Len nedávno čelila obvineniam z korupcie. Na verejnom vypočúvaní musela vysvetľovať, prečo v minulosti podala tzv. diskriminačnú žalobu. Sudcovia ňou zažalovali štát pre menšie platy, ako poberali sudcovia Špeciálneho súdu. Následné stiahnutie žaloby vysvetlila tým, že sa rozšírili kompetencie súdu a príplatok špeciálnych sudcov sa znížil.

16:31 Nominant Ľudovej strany Naše Slovensko Hrádek sa na priamu otázku poslanca Ondreja Dostála - aký má názor na slovenský fašistický štát, odmietol vyjadriť. Vraj sa necíti byť odborníkom na túto tému. "Čokoľvek by som povedal, je to nepodstatné. To nie je úlohou sudcu," dodal.

16:17 Vypočúvanie jednotlivých kandidátov ide pomerne rýchlo, pred poslancov teraz predstúpil advokát Radovan Hrádek, ktorého navrhla Kotlebova ĽSNS

15:55 Poslancom sa teraz predstavuje Boris Gerbery, ktorý pracuje ako súdny exekútor.

15:49 Alojz Baránik z SaS si myslí, že sa Fulcová, ktorá na vypočutie osobne neprišla, diskvalifikovala. Fulcovú už v minulosti za kandidátku na sudkyňu ústavného súdu zvolili, no prezident Kiska ju nevymenoval.

15:40 Ďalšia v poradí na vypočúvanie, kandidátka Eva Fulcová sa na dnešnom zasadnutí ústavnoprávneho výboru nezúčastní z vážnych zdravotných dôvodov. Predseda výboru Róbert Madej číta jej list. Tvrdí, že je hospitalizovaná.

15:10 Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov pokračuje predstavením sa Dagmar Fillovej, ktorá pracuje v Kancelárii prezidenta SR.Poslanci by dnes mali vypočuť trinásť kandidátov. Ako posledná by dnes mala pred nich predstúpiť štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská.

13:49 Vypočúvanie Roberta Fica sa skončilo. Výbor bude pokračovať o tretej. 

13:45 Dostál navrhol procedurálny návrh aby sa hlasovalo o tom, či Robert Fico spĺňa zákonom stanovené podmienky. 

13:43 Ondrej Dostál opakovane tvrdí, že Fico nespĺňa ústavou stanovenú podmienku byť aktívny činný v právnickej časti aspoň 15 rokov. Fico mu nahnevane skočil do reči. Považuje Dostálove tvrdenia za „smiešne“, jeho podozrenia nevyvrátil.

13:41 Adopcie detí homosexuálmi považujem za malú zvrátenosť, povedal Fico. Podľa jeho slov nikdy nebude súhlasiť s homosexuálnymi manželstvami. Pripomenul, že v roku 2013 do ústavy Smer v spolupráci s KDH zapracoval definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy.

13:40 „Ja som veľký zástanca členstva v Európskej únii,“ povedal Fico. Nevidí problém v tom, že Slovenská republika musí ako člen EÚ zapracovať do svojho právneho poriadku nariadenia Európskej únie.

13:37 „Beriem na vedomie, že ma nebudete voliť,“  povedal Robert Fico namiesto odpovede na otázku exministerky Lucie Žitňanskej. Tá sa ho pýtala na jeho politickú minulosť v prípade zvolenia. 

13:33 Robert Fico odmietol odpovedať na otázky Jána Marosza, ktorého ponižoval. „Ani neviem z ktorej strany je, vidím ho prvý krát v živote,“ povedal. Marosz sa ho pýtal na jeho bývanie

Fico neopovedal ani na otázku Ondreja Dostála. Ten ho vyzval, aby objasnil čo myslí pod 15 rokmi praxe, ktorá je podmienkou pre kandidatúru na ústavného sudcu.

13:24 Na výbore zhustla atmosféra. Došlo aj k slovnej potýčke medzi Ondrejom Dostálom a predsedom výboru Robertom Madejom. Ondrej Dostál totižto oslovil Roberta Fica ako predsedu Smeru. Dostál sa Fica pýta na to, či spĺňa podmienku byť pätnásť rokov činný v právnickom odbore. Dostál hovorí, že narátal len trinásť rokov a deväť mesiacov. 

13:23 Fico sa vyhráža, že bez politickej dohody reálne hrozí, že nebude zvolených osemnásť kandidátov. Znova to zopakoval Miroslavovi Beblavému. Interupcie by rád nechal v právnje úprave tak, ako je tomu aj teraz.

13:07 Fico by sa chcel podľa svojich slov vrátiť k otázke ľudských práv. Borisovi Kollárovi povedal, to čo v úvode, že je úplne normálne, že sú v ústavných orgánoch štátu politici. Ako príklad uvádza Nemecko alebo Francúzsko, kde boli vrcholoví politici nominovaní do miestnych Ústavných súdov.

Opäť naznačil, že pri voľbe ústavných sudcov môže prísť ku komplikáciám, pretože podľa neho sa má hľadať politická zhoda aj napriek tomu, že kandiduje 40 ľudí a je z čoho vyberať.

Podľa neho je nezvyčajné, aby ústavných sudcov vyberal prezident, ktorý sa neskôr bude angažovať v politike. Narážal tak na úvahy o tom, že Andrej Kiska po skončení mandátu môže založit politickú stranu.

13:03 Zástupca prezidenta Gaňa sa Fica opýtal, čo považuje za najväčšiu chybu alebo sklamanie v predchádzajúcom živote, ktoré by teraz urobil inak. Boris Kollár sa ho opýtal, ako chce zabezpečiť z večera do rána svoju apolitickosť, ak bude rozhodovať o zákonoch, ktoré sám predkladal. Pýta sa ho, či by sa vzdal funkcie, ak by sa prišlo na to, že jeho autorská práca bola plagiát. Narážal tým na Andreja Danka.

12:56 Fico naznačuje, že Národná rada nemusí byť schopná v prvom kole navoliť osemnásť kandidátov. V porovnaní s inými kandidátmi vystupuje ako keby bol nadriadený výboru. Poučuje ho o tom, čo má v budúcnosti robiť. V rámci prejavu nepriamo zaútočil aj na prezidenta Andreja Kisku.

12:52 Fico prišiel v sprievode ochrankárov, novinárov pri dverách odignoroval, venoval im len jeden úškrn. Začína so svojím predstavovaním. Obhajuje to, že na Ústavný súd môžu odísť aj aktívni politici. Neprekáža mu, že sa ako politik podieľal na tvorbe zákonov, ktoré boli neskôr vyhodnotené ako protiústavné.

Robert Fico si na úvod z vypočúvania spravil vlastnú tlačovku.Branislav Bibel/SITARobert Fico si na úvod z vypočúvania spravil vlastnú tlačovku.

12:50 Do historickej budovy Národnej rady na výsluch pred poslancov prišiel expremiér Robert Fico.

12:47 Ivan Fiačan vysvetľoval, prečo ako advokát zastupuje spoločnosť Armagedon v spore o prenájom priestorov na centrálny sklad dokumentov katastrálnych úradov. Tvrdí, že je to pre neho profesionálna výzva a robí si len svoju prácu. Spornú zmluvu podpísal nominant SNS ešte v roku 2008.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite