Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko tridsať rokov po revolúcii

.redakcia .slovensko .anketa

Až do marcových prezidentnských volieb budeme klásť trom dobrým prezidentským kandidátom otázky, na ktoré chce poznať verejnosť odpoveď. Tentoraz sa ich pýtame, čo čaká Slovensko v roku 2019 a pred čím stojí v 30. roku od novembra 1989.

 robert Mistrík | Budujme moderný štát, a nie konzerváciu nefunkčného

Za 30 rokov od revolúcie dosiahlo Slovensko skutočne veľa pozitívneho, stali sme sa demokratickým štátom, môžeme slobodne cestovať a podnikať, vstúpili sme do EÚ a NATO, ekonomicky rastieme. Máme však jeden obrovský problém.

Namiesto budovania moderného štátu, ktorý pomáha slabším, je založený na poctivosti a slušnosti, vytvára priestor pre schopných, zaručuje rovnosť všetkým občanom pred zákonom, garantuje bezpečnosť a prináša kvalitné školstvo a zdravotníctvo, budujeme jeho presný opak.

Minuloročné udalosti naplno odhalili, kam sme to s naším štátom dopracovali a už sa zdalo, že sa to všetko ide zmeniť. Nastala vlna nádeje v lepšie Slovensko, podporená výsledkami župných a komunálnych volieb, no opäť u nás hrozí akási analógia s obdobím komunistickej normalizácie, keď sa obrodný spoločenský proces preklopil do starého stavu. Dnes nám nehrozia tanky a väznice, no po 30 rokoch od Nežnej revolúcie mám obavu z ďalšej normalizácie, keď bezcharakterní ľudia a ich praktiky zotrvajú v okupácii štátu na ďalšie desaťročie.

Rok 2019 bude preto rokom zápasu o charakter štátu. Ukáže, či bezbrehá korupcia, zneužívanie moci, prerastanie organizovaného zločinu so štátom bude natrvalo normálnym stavom, alebo sa začne skutočné obdobie zmien na čele s charakternými ľuďmi. Očakávam a aj sám preto urobím maximum, že po 30 rokoch začneme éru budovania moderného štátu, a nie konzerváciu toho nefunkčného.

františek Mikloško | Prerazme pancier súčasnej slovenskej priemernosti a únavy

Zdá sa, že slovenské dejiny sa pohybujú v zajatí niektorých magických čísiel. O osmičkových rokoch už asi nikto nepochybuje. Ale je tu ešte jedno číslo – každých 30 rokov tu vyrastá generácia, ktorá zásadným spôsobom ovplyvní duchovné a kultúrne napredovanie Slovenska. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite