Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poznáme mená prvých kandidátov na Ústavných sudcov

.matúš Baňovič .slovensko

Kandidátov na sudcov Ústavného súdu je zatiaľ štrnásť. Patrí medzi nich predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová, sudca Najvyššieho súdu Ján Šikuta či poslanec Národnej rady za Most - híd Peter Kresák.

Poznáme mená prvých kandidátov na Ústavných sudcov Bratislav Bibel/SITA Poslanec Smeru Róbert Madej počas zasadnutia Ústavnoprávneho výboru.

mená prvých kandidátov potvrdil predseda Ústavnoprávneho výboru Róbert Madej zo Smeru.  Výbor doteraz prijal šestnásť návrhov, v nich sa duplicitne objavil Šikuta a Kresák. Aktuálne má teda výbor 14 kandidátov, ktorých navrhli dekani právnických fakúlt, členovia Súdnej rady ako aj predsedníčka NS SR. Kresáka navrhol podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd).

Madej tiež avizoval, že v pondelok očakáva ďalších jedenásť návrhov od jednej inštitúcie. Zrejme to bude Slovenská advokátska komora. Návrhy kandidátov na ústavných sudcov majú byť doručené výboru najneskôr do tohto pondelka  zverejniť sa totiž majú 15 dní pred jeho zasadnutím.

Schôdza Ústavnoprávneho výboru sa má začať 22. januára, Madej potvrdil, že vypočutie kandidátov výborom sa začne 23. januára a vyhradené majú naň tri dni.

Na vypočutí kandidátov bude prítomný aj prezident alebo ho zastúpi vedúci pracovník Kancelárie prezidenta. Tomu sa má kedykoľvek, keď o to požiada, udeliť slovo. Kandidát na schôdzi predstaví svoje pracovné skúsenosti a výsledky či publikačnú činnosť.

Poslanci parlamentu by mali voliť kandidátov na sudcov ÚS na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára.

Vo februári sa končí funkčné obdobie deviatim z trinástich ústavných sudcov. Úlohou poslancov tak bude zvoliť 18 kandidátov, z ktorých si prezident vyberie deviatich na 12-ročné funkčné obdobie. Na zvolenie kandidáta bude stačiť nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite