Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Začal platiť Dankov zákon o politických stranách. Čo to presne znamená

.dominik Harman .slovensko

Politické strany dostanú limity na počet členov, novela zákona mieri proti opozičným stranám.

Začal platiť Dankov zákon o politických stranách. Čo to presne znamená Diana Černáková/SITA Veľký problém bude Dankov zákon robiť hnutiu Obyčajní ľudia, ktoré má momentálne len 13 členov. Igor Matovič tvrdí, že sú na nový zákon pripravení.

do účinnosti od prvého januára vstúpila novela zákona o politických stranách, ktorú iniciovala koaličná SNS. Spornú novelu kritizuje opozícia, vetoval ju aj prezident Andrej Kiska. Poslanci však jeho veto prelomili. 

čo sa presne zmenilo

Právna norma z dielne SNS určuje politickým stranám, ktoré chcú kandidovať do Národnej rady či Európskeho parlamentu, minimálne počty členov. 

Takéto strany musia po novom mať aspoň dvojnásobok počtu kandidátov na listine, teda ak kandiduje 150 kandidátov, tak aspoň 300 členov. 

Druhým variantom je, že strana bude mať široké zastúpenie v najvyššom straníckom orgáne. Zákon určuje, že v ňom musí byť minimálne 45 členov.

Ak strana nesplní aspoň jednu z týchto požiadaviek, nemôže kandidovať vo voľbách.

Novela má zabrániť aj kupovaniu strán a upraviť nakladanie s finančnými darmi. Strana bude môcť odteraz prijať dar alebo iné bezodplatné plnenie iba vtedy, ak jeho hodnota od jedného darcu nepresiahne v kalendárnom roku tristotisíc eur.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite