Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fico, Danko, Kollár, Kotleba: Rodí sa nová koalícia?

.matúš Baňovič .slovensko .politika

Do parlamentných volieb zostáva viac ako rok, a tak nečudo, že sa vládne strany predháňajú v populistických návrhoch. Sekundujú im však aj niektoré opozičné strany. Aké sú najväčšie populizmy Fica 3?

Fico, Danko, Kollár, Kotleba: Rodí sa nová koalícia? BRANISLAV BIBEL/SITA 16. máj 2018 Bratislava: Predseda strany Smer-SD Robert Fico presviedča o zavedení ústavného zákona o zastropovaní veku odchodu do dôchodku.

na pohľad jednoduché a lákavé riešenia, ktoré poskytujú niečo zadarmo alebo okamžite riešia problém, vždy patrili k základnej výbave politikov. Jednou z ich hlavných až existenciálnych priorít je totiž udržať si, prípadne prilákať ďalších voličov.  Aj v rámci populizmu by však mala existovať hranica, ktorá stanoví, čo je pre spoločnosť zdravé a čo už nie. Na Slovensku sa o takúto hranicu pokúša napríklad inštitút Hodnota za peniaze, no ako sme sa už niekoľkokrát presvedčili, ani slovo odborníkov nestačí, ak si chcú politici presadiť svoju agendu. Príkladom za všetky je  takzvané zastropovanie veku odchodu do dôchodku v ústave.

ekonomický nezmysel

Koaliční poslanci už  dvakrát cúvli a hlasovanie o ústavnom zákone odložili. Najprv z októbra na december a teraz na január.  Zastropovanie veku odchodu do dôchodku je typický populistický nápad, ktorý ekonómovia plošne odmietajú. Nesúhlasí s ním ani koaličný Most-Híd. Jeho štátny tajomník na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny Ivan Švejna dokonca v televíznej relácii o 5 minút 12 vyhlásil, že človek nemusí byť ani ekonóm, aby mu elementárna logika hovorila, že to nemôže fungovať a štát to nebude vedieť ustáť. Páčivé vyhlásenia možno očaria ľudí krátko pred dôchodkom, no tých sa táto úprava Ústavy až tak netýka. Zastropovanie pocítia najmä tzv. Husákove deti a generácie, ktoré prišli po nich.

„Ak si ľudia nezačnú výraznejšie sporiť, dôchodok, ktorý dostanú od Sociálnej poisťovne, bude minimálny.“

Podľa správy Európskej komisie bude Slovensko treťou najrýchlejšie starnúcou krajinou Európskej únie. Výrazne sa zmení aj počet pracujúcich na jedného dôchodcu. Výpočty komisie hovoria, že v roku 2070 bude na jedného dôchodcu pracovať jeden a pol človeka. Teraz na jedného dôchodcu robia traja ľudia. Okrem toho sa bude zvyšovať aj stredná dĺžka života, ktorá u mužov vzrastie zo 73 rokov na 84 a u žien z 80 rokov na 89. Navyše sa zlepší aj ich zdravotný stav. Dnešný senior vo veku 64 rokov sa tak svojou kondičkou nebude môcť porovnávať s  človekom v tomto veku o tridsať až štyridsať rokov. Čo to znamená? Nielenže slovenská populácia starne, ale dôchodcovia sa budú dožívať aj vyššieho veku. Ak si ľudia nezačnú výraznejšie sporiť do druhého piliera alebo do iných fondov, dôchodok, ktorý dostanú od Sociálnej poisťovne, bude minimálny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite