Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko má problém

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Slovensko má dvojaký problém. Tým prvým je prevzatie kontroly nad zahraničnou politikou proruským Andrejom Dankom a jeho kumpánmi, ktoré môže mať ťaživé dôsledky.

Slovensko má problém Natália Ložeková / natalialozekova.sk

druhým problémom je fakt, že prevzatie kontroly nad zahraničnou politikou stranou SNS nemohlo nastať v nebezpečnejší okamih. Ako ilustruje ruská agresia v Kerčskom prielive a absencia silnejšej západnej odpovede, svet, v ktorom liberálne demokracie rezignujú na svoju úlohu globálnych policajtov, je nebezpečný – a to zvlášť pre krajiny v susedstve revizionistických režimov.

Ak si odmyslíme Danka, aj prvotná slovenská reakcia na incident v Azovskom mori bola nepochopiteľne vlažná. Ministerstvo vyzvalo „obe strany na rozvahu“ a vláda formálne „vzala na vedomie“ situáciu na Ukrajine bez toho, aby zvážila ďalšie kroky.

Ešte horšie je však pokrčenie plecami vo Washingtone. Ruská agresia nestála prezidentovi Trumpovi ani za tweet. Plánované stretnutie s Putinom zrušil až pod tlakom štvrtkového priznania sa jeho bývalého právnika Michaela Cohena k Trumpových obchodom s Ruskom počas prezidentskej kampane. No okrem prejavu odchádzajúcej veľvyslankyne pri OSN Nikki Haley v Bezpečnostnej rade neurobili Spojené štáty so situáciou nič.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite