Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

E.T. akadémia

.marek Balážovič .slovensko .kauza

Zatiaľ čo pozornosť slovenskej verejnosti sa sústreďuje na titul uzurpovaný podvodom, unikajú nám iné potemkinovské aktivity v reformne stŕpnutom rezorte školstva. Jednou z nich je aj národný projekt IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.

E.T. akadémia REDSNAPPER/ALAMY/PROFIMEDIA Nákup interaktívnych tabúľ bez softwérov, alebo nákup softwérov bez počítačového vybavenia je bežným folklórom. Typická slovenská škola sa dnes pokojne môže zadefinovať ako priestor s dávno expirovaným počítačom.

honba za svätým grálom má v 21. storočí na školách väčšinou (žiaľ) len jedno meno – digitalizácia. Práve toto slovo má byť odpoveďou na transformujúce sa požiadavky finálnych zručností absolventov našich škôl. Novým požiadavkám treba prispôsobiť činnosti na vyučovacích hodinách. Ľudové poňatie týchto zmien má však veľmi bizarný formát. 

Nákup interaktívnych tabúľ bez softvérov, alebo opačne, softvérov bez počítačového vybavenia, je naším bežným folklórom. Typická slovenská škola by sa dnes z pohľadu vybavenosti pokojne mohla zadefinovať ako priestor s najčastejšie žiadnym alebo dávno expirovaným počítačom, v triedach či kabinetoch s endemickým výskytom dataprojektorov a žiadnym alebo minimálnym počtom moderných meracích zariadení. Do takýchto východzích podmienok sa snažíme vtlačiť ďalšie softvéry, nové metodiky a moderné prístupy učiteľov k žiakom.

Nie až tak dávnym programom deklarujúcim moderné a inovatívne vyučovanie v predmetoch matematiky a prírodných vied, ktoré ministerstvo školstva pod Čaplovičovým vedením v roku 2012 obstaralo za takmer šesť miliónov eur, bol projekt Planéty vedomostí. O prapodivno-úchvatnom charaktere, flagrantných obsahových a realizačných nedostatkoch Planéty od firmy Agemsoft sa v .týždni písalo oprávnene kriticky. Inde však prevládal skôr nekritický obdiv. Napriek konferenciám, ktoré na Planétu vedomostí spievali ódy, dnes nájdete len máloktorého učiteľa či žiaka, ktorý program využíva. Má to didaktické, ale aj technické dôvody, vyplývajúce z vyššie uvedenej definície typickej slovenskej školy. Oslavné zjazdy, hradené z peňazí daňovníkov, sa konajú aj teraz – štruktúra ostáva, mení sa len výzdoba.

budovateľský nápev

Vlajku s duchom modernizácie a inovácie v rovnakých predmetoch rozšírených o informatiku a geografiu tentoraz preberá projekt IT akadémia. Ten však na záver predloží účet nie na šesť, ale na viac ako dvadsaťjeden miliónov eur! Z organizačného hľadiska ide o megaprojekt, ktorý má ambíciu zasiahnuť niekoľko desaťtisícov žiakov a tisíce učiteľov od základných až po vysoké školy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite