Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto nahradí Lajčáka?

.dominik Harman .slovensko

Minister zahraničných vecí odchádza pre nezhody okolo Globálneho paktu OSN o migrácii. Nahradiť ho môžu iní diplomati, ale aj Robert Fico.

Kto nahradí Lajčáka? Peter Maďar/SITA Miroslav Lajčák z funkcie neodišiel pri iných kauzách, ani vo februári 2018 po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Z funkcie ho vyhnal až nesúhlas s diplomatickým dokumentom.

ešte vo štvrtok poobede predseda Smeru Robert Fico hovoril, že Lajčáka si chce udržať. „Pre mňa sú kľúčové dve veci. Aby Slovenská republika jednoznačným spôsobom odmietla Globálny pakt o migrácii. A zároveň, aby sa našlo také technické riešenie, aby Miroslav Lajčák ostal ministrom zahraničných vecí,“ povedal Fico.

Nestalo sa, Lajčák odchádza.

„Miroslav Lajčák sa v nadväznosti na dnešné prijatie uznesenia NR SR o Globálnom pakte OSN o migrácii rozhodol podať demisiu,“ píše TA SR. Informoval ich o tom Lajčákov hovorca Boris Gandel.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini zatiaľ informáciu komentovať nechce. „Predseda vlády sa vyjadrí po tom, ako mu bude tento návrh na demisiu doručený, “ povedala pre TA SR premiérova hovorkyňa Patrícia Macíková.

prečo odstúpil

Už dlhšie bolo jasné, že parlament tento medzinárodný dokument z dielne OSN neprijme. Lajčák však ešte ako predseda Valného zhromaždenia OSN bol jeden z tých, ktorí sa na vytváraní dokumentu podieľali.

Lajčák preto chcel, aby sme išli aspoň na záverečnú konferenciu do Marrákeša. Tam sme podľa neho mali artikulovať svoje námietky. Práve na tom postavil svoje ultimátum. Ak by na konferenciu niekto vycestoval, vo funkcii ministra by zrejme ostal.

Proti tomuto riešeniu však bola Slovenská národná strana. Tá trvala na tom, aby do Maroka nešiel nikto. „Nepôjde tam ani upratovačka,“ povedal Andrej Danko vo štvrtok na tlačovej konferencii.

„Rešpektujem, že jeho väzba na Globálny pakt OSN o migrácii je taká silná, že rozhodnutie NR SR vníma ako vyslovenie pochybnosti o jeho práci na tomto dokumente. Na druhej strane si uvedomujem, že treba vnímať politické prostredie tak, ako je. Nemôže sa robiť legislatíva v rozpore so záujmami občanov,“ uviedol v reakcii na Lajčákovu demisiu podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Tlačová beseda Andreja Danka po hlasovaní o pakte:

smerácka dvojitá pozícia

Za Lajčáka sa postavila jeho strana Smer – ale zvláštnym spôsobom. 

Predseda strany Robert Fico súhlasil s tým, že do Marrákeša by Slovensko cestovať nemalo. Zároveň však povedal, že preňho je Lajčák „svetový diplomat“ a chce, aby ostal vo funkcii ministra. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite