Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefanov a Janušek pôjdu do väzenia, Najvyšší súd im vymeral 9 a 11 rokov

.redakcia .slovensko

Do väzby pôjdu za nástenkový tender, kauzu prvej Ficovej vlády z roku 2008.

Štefanov a Janušek pôjdu do väzenia, Najvyšší súd im vymeral 9 a 11 rokov Marko Erd/SITA Odsúdený bývalý minister výstavby Igor Štefanov pred pojednávaním kauzy nástenkový tender v roku 2017.

senát Najvyššieho súdu vo štvrtok odsúdil bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja SR za SNS Mariana Janušeka a Igora Štefanova na dlhoročné tresty odňatia slobody. 

Janušeka odsúdil na 11 rokov a Štefanova na deväť rokov v kauze nástenkového tendra. Súd ich uznal vinnými z trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.  Verdikt je právoplatný a nedá sa voči nemu odvolať.

Tresty by si mali odpykať v ústave s minimálnym stupňom  stráženia. Okrem toho im bol udelený každému finančný trest vo výške 30 000 eur. Ak ho neuhradia, bude im zvýšený tresť odňatia slobody o jeden rok. 

Predseda trojčlenného súdneho senátu Juraj Kliment povedal, že obžalovaní konali v rozpore s predpisom o verejnom obstarávaní. 

Kauza nástenkového tendra siaha do obdobia prvej Ficovej vlády. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť zoznam o tendri iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva.  Lukratívnu zákazku tak získalo konzorcium, ktoré bolo blízke vtedajšiemu šéfovi Slovenskej národnej strany Jánovi Slotovi. Škoda ktorá vznikla pri tendri dosiahla podľa prvostupňového súdu približne 12,7 milióna eur. 

Takto Marian Janušek reagoval v roku 2017, keď ho neprávoplatne odsúdil krajský súd:

 Bývalý minister spravodlivosti Lipšic k odsúdeniu exministrov SNS povedal: „Keď sme v roku 2011 vzniesli obvinenie obidvom bývalým ministrom, zvolal Štefanov tlačovku, kde ma obvinil, že ministerstvo vnútra odpočúva 40 vtedy opozičných poslancov. 

Transparency International na fejsbúkovom profile reagovala nasledovne:

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite