Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dzurinda 2018

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Bolo len prirodzené, že pri príležitosti dvadsiateho výročia konca Mečiarovej éry dostal slovo Mikuláš Dzurinda. Bol takmer celé dve volebné obdobia na čele vlády, ktorá priviedla Slovensko do EÚ a NATO a rozbehla základné ekonomické reformy.

Dzurinda 2018 Natália Ložeková / natalialozekova.sk

to už Dzurindovi nikto nevezme. Tak ako mu nikto nezoberie zodpovednosť za rýchly vzostup a pád Ivety Radičovej (je pritom isté, že ona sama si uvedomuje Dzurindov prínos k svojmu politickému vzostupu, nie som si však istý, nakoľko si je vedomá jeho podielu na vlastnom páde).

Vlády Mikuláša Dzurindu majú však aj odvrátenú tvár. Koalícia sa po parlamentných voľbách v roku 1998 zaviazala splniť tri kľúčové zadania – zabezpečiť vstup Slovenska do euroatlantických štruktúr, čo sa podarilo, naštartovať reformy, čo sa v ekonomike podarilo najmä privatizáciou bánk a prijatím rovnej dane, v zdravotníctve sa to podarilo začať a nedokončiť, v spravodlivosti sa to nepodarilo a vo vzdelaní ani nezačalo. 

To tretie však bolo najdôležitejšie. Dzurindova vláda mala začať boj proti korupcii, ktorá nadobudla za Mečiarových vlád obludné rozmery a upevniť Mečiarom rozvrátený systém liberálnej, ak chcete ústavnej demokracie. Dzurinda neurobil jedno ani druhé. Korupciu nezastavil, ale začal ju využívať, hoci nevytvoril taký rozsiahly a dômyselný systém korupcie ako Fico. 

Násilné spojenie KDH, DÚ, DS, Strany zelených a Sociálnych demokratov do SDK, vynútené Mečiarovým volebným zákonom a potom ešte násilnejší vznik SDKÚ, ktoré bolo snom jeho spolupútnika Ivana Šimka, znamenalo v konečnom dôsledku rozvrat stredo-pravej politickej scény, pričom Šimkom nezamýšľaným dôsledkom bol aj jeho vlastný odchod z politickej scény. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite