Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kiska si zavolal politikov, riešia novelu Ústavného súdu

.matúš Baňovič .dominik Harman .slovensko

Andrej Kiska pokračuje v boji o podobu Ústavného súdu. Od rána rokuje s predstaviteľmi opozičných politických strán o novele zákona o voľbe ústavných sudcov. S koalíciou sa stretne vo štvrtok.

Kiska si zavolal politikov, riešia novelu Ústavného súdu Diana Černáková/SITA Prezident rokuje s predstaviteľmi strany Sloboda a Solidarita.

za SaS prišli rokovať Richard Sulík a Alojz Baránik. Ak majú novelu podporiť, požadujú zmeniť spôsob voľby tak, aby bola potrebná ústavná väčšina. Okrem toho je podľa Baránika kľúčové, aby bola voľba kandidátov  v parlamente verejná.

„Moji kolegovia sú v kontakte s kolegami z iných strán,“ povedal Sulík o spoločnom postupe. „Rozhovor bol za zatvorenými dverami bez médií, aby to tak aj ostalo,“ povedal Sulík o tom, o čom sa s prezidentom rozprávali. Na hlavných bodoch sa podľa neho zhodli.

dôležitá téma pre Kisku

Pre prezidenta Kisku je téma voľby ústavných sudcov dôležitá. V minulosti išlo o prvý vážny konflikt medzi ním a koalíciou, keď dlhodobo odmietal vymenovať kandidátov na sudcov, ktorých mu odporučil parlament. Nezdali sa mu dostatočne kvalitní.

V parlamente je na stole návrh novely z dielne ministra spravodlivosti Gábora Gála. Tento návrh však Kiska kritizuje. „V lepšom prípade to vyzerá na podpriemerný návrh, v horšom na návrh, ktorý môže kvalitu výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu ešte zhoršiť,“ povedal v auguste prezident po stretnutí s Gálom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite