Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmena zákona o politických stranách: Bič na Dankových protivníkov

.matúš Baňovič .slovensko

Andrej Danko má na dosah splnenie sna. Parlament rokuje o zmene zákona o politických stranách, ktorú šéf SNS dlho presadzoval. Ohrozí tým existenciu Matovičovej strany? Ako sa zmena dotkne rýchlokvasených politických subjektov?

Zmena zákona o politických stranách: Bič na Dankových protivníkov DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA Predseda NR SR a šéf Slovenskej národnej strany Andrej Danko neváha zasiahnuť proti svojim politickým oponentom aj novou legislatívou.

každá strana, ktorá chce kandidovať v parlamentných voľbách, by mala mať minimálne 500 členov.“ Takto zneli silné slová predsedu Slovenskej národnej strany, ktoré po prvý raz povedal v lete 2016. Už vtedy z jeho úst smerovali výčitky smerom k Matovičovi a Sulíkovi. Argumentoval tým, že Slovenská národná strana má viac delegátov na sneme, ako majú tieto dve strany celkovo členov. Sľúbil, že to napraví zákonom. Podľa kuloárnych informácii však rýchlo pochopil, že to nebude také jednoduché, ako si myslel. Uvedomoval si, že OĽaNO ani SaS nezničí, no môže im aspoň trochu sťažiť život. Politický komentátor Marián Leško však hovorí, že ide o „škrabanec na povrchu, ktorý nebude mať žiadny dopad na podobu politického systému“.

matovičov problém

Slovenská národná strana priznáva, že sa touto novelou inšpirovala v zahraničí. Nemožno jej uprieť argument, že aj v Európskej únii majú štáty prísne pravidlá pre financovanie a fungovanie politických strán. Jeden z najprísnejších zákonov majú v Nemecku. Ich zákon do detailov popisuje, ako musí strana fungovať, aby sa mohla označiť za demokratickú. Marián Leško však dodáva, že zaregistrovať sa v Nemecku by mali problém aj veľké strany ako Smer a SNS, a to z jednoduchého dôvodu. Síce majú veľa členov, to však nezaručuje, že sú demokratické. Vo väčšine prípadov rozhoduje predseda a ani na sneme nikto z prítomných proti rozhodnutiam šéfa nenamieta. Ak áno, čelí riziku, že bude vylúčený.

„Okrem Kollára a Kotlebu sa to zrejme týka aj Andreja Kisku.“

Jedným z navrhovateľov novely je predseda Poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Vysvetľuje, že sa pri tvorbe zákona museli držať v určitých ústavných rámcoch, a preto nemohli do zákona len tak uviesť minimálny počet členov, prípadne iné inštitúty. Očakávali totiž, že novela môže byť napadnutá na Ústavnom súde. Preto ju konzultovali s viacerými ústavnými právnikmi. Nakoniec to vymysleli oveľa rafinovanejšie.

Na otázku, či je zameraná vyslovene proti Matovičovej strane, nechce odpovedať priamo. Vyhýbavo hovorí, že je to novela „za niečo“, a tým niečím je lepší politický systém. To však odporuje ich vlastnej dôvodovej správe, kde potrebu tohto zákona argumentovali tvrdením: „Možno však konštatovať, že viaceré súčasné politické strany sa líšia len názvom, a nie obsahom a programom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite