Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Začína sa bitka o Ústavný súd, sudcom sa stále môže stať aj Fico

.matúš Baňovič .dominik Harman .slovensko

Vo februári sa až deviatim sudcom Ústavného súdu skončí mandát. Zabetónuje tam koalícia svojich ľudí? A stane sa aj z poslanca Fica ústavný sudca? A prečo je Ústavný súd taký dôležitý?

Začína sa bitka o Ústavný súd, sudcom sa stále môže stať aj Fico Branislav Bibel a Diana Černáková/SITA a Kobi92/Wikimedia

krátko po vzniku Slovenskej republiky vládol v krajine chaos. Ani šéfovia parlamentných strán, ani ich poslanci, ktorí navrhujú prezidentovi kandidátov na ústavných sudcov, netušili, kto je tu aký právnik, čiže na akej „strane“ stojí. 

Nevedel to ani vtedajší predseda vlády Vladimír Mečiar. Zistil to, až keď sa najmocnejší súd v štáte stal spolu s prezidentom republiky kľúčovou prekážkou v jeho úsilí presadiť protiústavné a nedemokratické zmeny. Ústavný súd vtedy uchránil republiku pred najhorším. Ukázal, aké silné sú jeho kompetencie a prečo je najmocnejším hráčom v republike.

Ako sa to stalo a čo všetko Ústavný súd môže v krajine zmeniť?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite