Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kiska aj Fico v Deň Ústavy upozorňujú na ústavný súd

.andrej Kiska .slovensko

Robert Fico na oslavách výročia Ústavy povedal, že nás čaká „veľmi vážna ústavná kríza“ pri voľbe ústavných sudcov, no kritizoval aj médiá. Premiér Peter Pellegrini dnes vyzdvihuje výnimočnosť Ústavy, zatiaľ čo prezident Andrej Kiska razantne upozorňuje na otriasanie právneho štátu v jeho základoch.

Kiska aj Fico v Deň Ústavy upozorňujú na ústavný súd Diana Černáková/SITA 1. september 2017: Ilustračná snímka zo slávnostného zasadnutia Národnej rady SR pri príležitosti 25. výročia podpísania Ústavy SR.

prečítajte si vyjadrenie prezidenta Andreja Kisku v plnom znení:

„Dnes si pripomíname prijatie ústavy Slovenskej republiky — základného zákona, ktorý našu krajinu definuje ako demokratický a právny štát. Taký, v ktorom pravidlá zaväzujú všetkých rovnako a ktorý rešpektuje, chráni a vymáha ľudské a základné práva každého jednotlivca.

Rok, v ktorom si pripomíname dvadsiate piate výročie vzniku Slovenskej republiky, je — žiaľ — aj rokom, v ktorom sa dôvera v spravodlivosť a právny štát otriasa v základoch. Je rokom, v ktorom verejnosť viac než v minulosti cíti, že na Slovensku právo neplatí pre všetkých rovnako a nechráni všetkých rovnako.

Som preto presvedčený, že najlepším vyjadrením úprimnej úcty k ústave sú skutky, ktoré dôveru ľudí v spravodlivosť a právny štát na Slovensku dokážu postupne obnoviť a udržať. Príležitostí bude v krátkom čase dostatok, napríklad keď budú zodpovední politici rozhodovať o zmenách v polícii či na ústavnom súde.

Rešpektovať Ústavu Slovenskej republiky však znamená aj záväzok nekriviť proces prijímania nových pravidiel a vždy poctivo zvažovať či existujú také závažné dôvody, pre ktoré je potrebné jej znenie meniť. Pretože rešpekt k ústave, k ústavným tradíciám vytvoríme iba pokorou pred jej obsahom, duchom a hodnotami, na ktorých stojí. Nie ohýbaním základného zákona štátu pre potreby politického marketingu, ani jeho zapĺňaním vatou a deklaráciami, ktoré základy fungovania právneho štátu nijako nezlepšujú.

„Hoci si deň vzniku ústavy pripomíname dnes, skutočná príležitosť osláviť jej význam pre Slovenskú republiku a budúcnosť právneho štátu sa naskytne o niekoľko mesiacov.“

A napokon, úctu k ústave vyjadrujeme aj tým, akú silu a kvalitu dáme úradom a inštitúciám, ktoré majú vymáhať spravodlivosť a chrániť základné práva ľudí — aj tých najslabších a najzraniteľnejších, na samom okraji spoločnosti.

Hoci si deň vzniku ústavy pripomíname dnes, skutočná príležitosť osláviť jej význam pre Slovenskú republiku a budúcnosť právneho štátu sa naskytne o niekoľko mesiacov.

Viem, že téma voľby nových ústavných sudcov nebudí takú veľkú pozornosť verejnosti ako iné pálčivé problémy našej spoločnosti. Ale existuje málo dôležitejších pilierov spravodlivej spoločnosti a právneho štátu, ako je ústavný súd. Preto je dôležité, aby na ňom pôsobili a rozhodovali výnimočne kvalifikovaní, morálne spôsobilí, ale tiež úplne nezávislí sudcovia a sudkyne.

Súčasná politická reprezentácia bude vyberať väčšinu sudcov a sudkýň ústavného súdu. Ak sa nič nezmení, najbližšia príležitosť zlepšiť kvalitu ústavného súdu — a tým aj dôveru verejnosti v ochotu vedenia štátu chrániť právo a spravodlivosť — bude o dvanásť rokov, o štyri volebné obdobia.

Postoj k snahám o zlepšenie výberu sudcov a sudkýň preto bude oveľa výstižnejším signálom úcty k Ústave Slovenskej republiky ako všetky slová, ktoré dnes politici ku Dňu Ústavy povedia.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite