Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koalícia chce zakázať anonymné trestné oznámenia, problém je však inde

.dominik Harman .slovensko

Koaliční poslanci chcú stopnúť anonymné podnety na vyšetrovanie. Tvrdia, že chcú zabrániť šikanácii a zefektívniť prácu policajtov. Žitňanská návrh kritizuje, prinesie podľa nej len neistotu.

Koalícia chce zakázať anonymné trestné oznámenia, problém je však inde SITA

orgány činné v trestnom konaní viac nemajú byť povinné vybavovať anonymné podnety a trestné oznámenie viac nebude možné podať anonymne. Zhodla sa na tom celá koalícia, návrh predkladajú dvaja poslanci z každej z koaličných strán. Problém Slovenska je však inde, upozorňuje exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. 

V súčasnosti je možné podať trestné oznámenie aj anonymne. Orgány činné v trestnom konaní majú povinnosť preskúmať každú vec, pri ktorej je podozrenie, že bol porušený zákon. To sa zmeniť nemá, no anonymy sa majú zakázať. Nie je teda jasné, čo s tým majú kompetentní robiť. 

Ak návrh koaličných poslancov prejde, tak síce nebude formálne možné podať trestné oznámenie anonymne. No ak si takýto anonym orgány činné v trestnom konaní prečítajú a zistia, že treba konať, budú tak musieť urobiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite