Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vláda schválila návrh nových pravidiel pre voľbu ústavných sudcov

.redakcia .slovensko

Vláda už má predstavu o tom, podľa akých pravidiel by sa mala udiať nadchádzajúca veľká personálna obmena Ústavného súdu.

Vláda schválila návrh nových pravidiel pre voľbu ústavných sudcov Diana Černáková/SITA 22. august 2018 Bratislava: Minister spravodlivosti Gábor Gál a minister obrany Peter Gajdoš počas rokovania.

návrh na zmenu Ústavy SR pripravil minister spravodlivosti Gábor Gál. Na presadenie novely budú v Národnej rade potrebné i hlasy opozície. Tá zatiaľ zmenám podporu nevyjadrila.

Minister po zasadnutí vlády priznal, že pre návrh zatiaľ nemá potrebných 90 hlasov poslancov parlamentu. Chystá sa na rokovania s opozíciou a pripustil aj možnosť ústupkov. Zároveň odmietol kritiku, ktorá sa na jeho návrh vzniesla zo strany odbornej verejnosti po nevypočutí jej pripomienok. Varoval, že ak sa nepodarí dohodnúť na zmene pravidiel, deväť z celkovo 13 ústavných sudcov, ktorým sa končí vo februári 2019 funkčné obdobie, sa bude voliť po starom. 

„Toto nie je seminárna práca. Každý študent vie napísať, čo by tam mohlo byť. Nie je to ťažké. Ťažké je nájsť podporu 90 hlasov v Národnej rade a musíme nájsť preto taký návrh, ktorý túto podporu má šancu získať. Aj ja tam viem dať ďalšie podmienky a iné ustanovenia, ale to nie je o tom, čo chcem ja alebo odborná verejnosť.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite