Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čižnár ku kauze uneseného Vietnamca: Kiska situáciu politicky zneužíva

.matúš Baňovič .lea Dianová .slovensko

Počas dnešného dňa sa stretli Kiska, Danko, Pellegrini a Čižnár. Priniesli stanovisko ku kauze únosu vietnamského podnikateľa. Prezident v ňom kritizoval Sakovú, Čižnár kritizoval prezidenta a Fico natočil domáce video.

Peter Pellegrini vo vyhlásení oznámil, že Peter Krajčírovič je do vyšetrenia okolností únosu vietnamského podnikateľa postavený mimo službu. Rozhodla tak ministerka vnútra Denisa Saková. Podozrenia zo zneužitia vládneho špeciálu bude vyšetrovať inšpekcia ministerstva vnútra.

Andrej Kiska následne vyhlásil, že sa Saková správa, ako keby bola pravou rukou bývalého šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka a začína ju vnímať ako prekážku vyšetrenia prípadu únosu vietnamského podnikateľa. Tá nevidí žiaden dôvod na na to, aby odstúpila zo svojej funkcie:

Andrej Danko sa po stretnutí s Čižnárom vyjadril, že ku kauze únosu Vietnamca nechce prikladať k emóciám:

Béla Bugár povedal, že si nevie predstaviť pokračovanie Mosta v koalícii, ak sa potvrdia medializované informácie v kauze únosu Vietnamca. Po stretnutiach ústavných činiteľov s generálnym prokurátorom ale strana vyhlásila, že vidí splnenie požiadaviek, ktoré jej predstavitelia považovali a považujú za nevyhnutné v záujme zabezpečenia objektívneho vyšetrenia celého prípadu.

Vyhlásenie napokon priniesol aj generálny prokurátor Jaroslav Čižnár. Kritizoval v ňom predovšetkým prezidenta Andreja Kisku. Jeho vystúpenie bolo podľa neho zamerané na politické ciele.  Informácie k prípadu preto radšej poskytol novinárom, ako ústavným činiteľom.

Robert Fico mal taktiež potrebu vyjadriť sa. Na svoj fejsbúk priniesol ďalšie nahnevané domáce video. Rovnako ako Čižnár tvrdí, že Kiska zneužíva únos na politické ciele tak, ako podľa neho zneužíval vraždu Kuciaka. 

Podľa Veroniky Remišovej súčasná situácia potvrdzuje, že vznik aktuálnej vlády bol chybou. „Okrem zlého spravovania krajiny nám robí obrovskú hanbu vo svete. Už to nie je len o ministerke Sakovej, ale aj o tom, v akom stave je vláda ako celok.“ Situácia podľa nej vyzerá tak, že politici tejto vlády zneužili políciu na operáciu cudzej tajnej služby a vážne ohrozili suverenitu Slovenska. Je prejavom obrovského pokrytectva, ak sa namiesto odstúpenia vlády ministerka snaží preniesť zodpovednosť na členov Policajného zboru.

Strana SaS vyzvala premiéra Petra Pellegriniho, aby odvolal z postu ministerky vnútra Denisu Sakovú. „Má byť odvolaná nielen preto, lebo stratila dôveru prezidenta SR, ale aj preto, že sa sústavne snaží prostredníctvom svojho úradu zavádzať verejnosť vo veci únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha,“ povedal Richard Sulík. Podľa liberálov nemecké vyšetrovacie orgány preukázali, že orgány SR poskytli komunistickému Vietnamu nadštandardnú pomoc pri preprave uneseného podnikateľa do Vietnamu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.matúš Baňovič .lea Dianová .slovensko
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite