Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novým policajným prezidentom bude Milan Lučanský, opozícia je nespokojná

.eugen Korda .slovensko

Denisa Saková dnes predstavila nové vedenie Policajného zboru. Policajným prezidentom bude generál Milan Lučanský. Prvou viceprezidentkou sa stane Jana Maškarová, viceprezidentom od júna bude plukovník Róbert Bozalka​.

Milan Lučanský bol doterajším šéfom policajnej inšpekcie. Premiér Peter Pellegrini ešte v apríli oznámil, že súčasný dlhoročný šéf polície Tibor Gašpar odíde ku koncu mája. Okrem neho odchádza aj viceprezident Ľubomír Ábel. Viceprezidentkou sa stane Jana Maškarová, vo vedení polície je prvou ženou. Ďalším viceprezidentom bude Róbert Bozalka.

„Ako sme avizovali, robili sme trošku väčšie zmeny na pôde policajného zboru,“ povedala Saková na tlačovej besede. Na margo Lučanského zdôraznila, že „keď sa iní báli, on čelil organizovanému zločinu“, pričom vďaka jeho práci je napríklad Mikuláš Černák odsúdený na doživotie. 

V polícii Lučanský pôsobí od roku 1990, v rokoch 2012 až 2016 pôsobil ako policajný viceprezident. Vo februári tohto roku podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová oznámila, že má k dispozícií listy a nahrávky ako dôkazy na Lučanského, ktorý údajne nezákonným spôsobom nadobudol apartmán na Floride a podieľal sa na vydieraní podnikateľov z okolia Žiliny. Saková v tejto súvislosti uviedla, že Lučanský prešiel kompletným preverením majetku a pred dvoma mesiacmi dostal bezpečnostnú previerku na úroveň prísne tajné. Lučanský zdôraznil, že nemá čo skrývať a zatajovať. „Myslím, že za mňa hovoria výsledky,“ povedal. Zároveň vysvetľoval aj svoje medializované stretnutie so zosnulým bosom podsvetia Ľudovítom Sátorom. Zdôraznil, že obvinenia na jeho stranu prichádzajú od ľudí, ktorí majú sčasti kriminálnu minulosť. Vo funkcii bude Lučanský do nadobudnutia účinnosti nového zákona o výbere policajného prezidenta a jeho následnom výbere.

Maškarová momentálne pôsobí ako zástupkyňa riaditeľa Národnej protizločineckej jednotky NAKA. V polícii je od roku 1995. Bozalka doteraz pôsobil ako zástupca krajského policajného riaditeľa v Trnave. V polícii je aktívny od roku 1993. Saková od nového vedenia očakáva, že budú pokračovať v dobrých výsledkoch predchádzajúceho vedenia a do niektorých oblastí prinesú „nový vietor“. Zároveň sa poďakovala Gašparovi a Ábelovi za odvedenú prácu. Gašpar skonštatoval, že je presvedčený, že ešte môže prispieť do verejného života.

podľa Grendela je Lučanský ľavá ruka Kaliňáka

Nový dočasný policajný prezident Milan Lučanský je ľavá ruka exministra vnútra Roberta Kaliňáka a terajšia šéfka rezortu Denisa Saková je pravá ruka Kaliňáka. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede poslanec Národnej rady SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Gábor Grendel. Ministerstvo vnútra je podľa Grendela pre stranu Smer-SD najdôležitejším rezortom. "Pre stranu Smer-SD bol tento rezort až taký dôležitý, že na začiatku volebného obdobia bol Robert Fico ochotný obetovať pozíciu riaditeľa Slovenskej informačnej služby, len aby ministerstvo vnútra zostalo v rukách strany Smer-SD," povedal Grendel s tým, že dovtedy v každej vláde post šéfa SIS patril strane, ktorá nominovala premiéra. Prečo to bol Fico ochotný urobiť vie podľa poslanca za hnutie OĽaNO len on sám.

Po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vznikol veľký tlak, aby zo svojich funkcií odišli minister vnútra aj policajný prezident. Už vtedy OĽaNO tvrdilo, že pokiaľ budú miesta patriť Smeru, kauzy, o ktorých Kuciak písal, nebudú vyšetrené. Lučanský prichádza z postu šéfa Inšpekcie ministerstva vnútra, ktorého si na tento post vybral Kaliňák. "Je veľká škoda, že ministerka vnútra sa už pri výbere dočasného prezidenta neriadila princípmi, ktoré navrhuje do nového zákona o policajnom zbore," uviedol Grendel. Podľa neho v takom prípade by boli kandidáti na tento post verejne vypočutí a mohli sme poznať odpovede na mnohé otázky a kauzy, o ktorých sa v súvislosti s Lučanským hovorí. "Ide o dočasné riešenie, ale nie do prijatia nového zákona, ale dovtedy, kým táto vláda neskončí," vyhlásil Grendel. Podľa neho všetky kauzy spájané s Lučanským sú pri dnešnej nominácii problém.

Podľa poslanca za hnutie Sme rodina Milana Krajniaka ministerka vnútra Saková urobila v rámci svojich možností rozumné rozhodnutie o policajnom prezidentovi. "Generál Lučanský nie je riadený žiadnym oligarchom zo zákulisia, a preto bude môcť o ďalšom fungovaní polície rozhodovať slobodne," uviedol Krajniak. Ako dodal, postoj hnutia Sme rodina ku generálovi Lučanskému sa bude vyvíjať od splnenia troch podmienok, ktoré podľa hnutia musí vo funkcii napĺňať každý policajný prezident. "Polícia musí pomáhať bežným ľuďom a chrániť ich pred tými, ktorí slušným ľuďom robia zle. Polícia musí naháňať tých zlých, ktorí porušujú zákon. Policajný prezident musí ustrážiť, aby nikto nemohol políciu zneužívať na robenie zloby voči ľuďom a voči svojim politickým a obchodným konkurentom," uviedol poslanec Národnej rady SR.

most-Híd rešpektuje rozhodnutie Sakovej

Ako sa uvádza v stanovisku strany, Milan Lučanský dlhé roky slúži v radoch polície a pozná fungovanie tejto inštitúcie. „Funkciu prezidenta bude zastávať dočasne. Dúfame, že jeho nástupca bude zvolený v krátkom čase po prijatí nového zákona o voľbe policajného prezidenta, po ktorom strana Most-Híd volá od začiatku tohto volebného obdobia.“ 

Zdroj textu: SITA

Správu budeme aktualizovať o vyjadrenia opozičných poslancov.

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.eugen Korda .slovensko
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite