Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trio globálneho revizionizmu

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Niekomu naháňa strach džihádistický terorizmus, inému Severná Kórea či masová migrácia, ktorú môže vyvolať klimatická zmena. No tie najväčšie hrozby pre 21. storočie ležia inde.

Trio globálneho revizionizmu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

môj kolega Gary Schmidt napísal knihu Nárast revizionistov: Rusko, Čína a Irán. Obsahuje aj eseje od experta AEI na vojenskú stratégiu Freda Kagana a zahraničnopolitického mysliteľa Waltera Russella Meada. Tí vidia skutočnú hrozbu pre Západ práve v trojici regionálnych revizionistických mocností z názvu knihy. Tie tri režimy sú silnejšie než islamistickí teroristi a na rozdiel od nich ponúkajú vo svojich regiónoch autoritárske alternatívy liberálnej demokracie a celého západného civilizačného modelu.

Majú tiež jasné ciele. Rusku ide o návrat ku kontrole východnej Európy spred pádu železnej opony. Čína sa chce stať imperiálnou mocnosťou, vládnucou východnej Ázii s čoraz väčším globálnym vplyvom. A Iránu ide o hegemóniu na Blízkom východe pod vlajkou šiítskeho extrémizmu, ktorý sa prejavuje podporou rozbrojov v Iraku, Libanone, Sýrii, Jemene, ako aj medzi utláčanými šiítskymi menšinami v Bahraine a Saudskej Arábii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite