Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iniciatíva Kultúrny reparát apeluje na Radu RTVS

.redakcia .slovensko

Prinášame vám v plnom znení otvorený list, ktorý Rade Rozhlasu a televízie Slovenska dnes doručila iniciatíva Kultúrny reparát.

Iniciatíva Kultúrny reparát apeluje na Radu RTVS DIana Černáková/SITA

vážení členovia Rady Rozhlasu a televízie Slovenska,

v mene iniciatívy Kultúrny reparát sa na Vás obraciame v súvislosti so znepokojivými informáciami, ktoré v ostatných dňoch prenikajú na verejnosť a zásadným spôsobom narušujú dôveru voči médiu verejnej služby, ktorého ste ako orgán dozoru súčasťou.

Verejnosť je konfrontovaná so stanoviskami, ktoré vyvolávajú obavy, že RTVS prestáva v oblasti spravodajstva plniť svoju funkciu a v tomto kontexte vyznieva piatkové nepredĺženie zmlúv štyrom jeho redaktorom ako snaha zbaviť sa nepohodlných kritikov. Spolu s pedagógmi Filozofickej fakulty Univerzity Komenského sme presvedčení, že v mediálnom prostredí, kde existujú stovky internetových portálov s nejasnou vlastníckou štruktúrou a kde v komerčnej sfére dochádza k postupnému ovládnutiu médií silnými ekonomickými aktérmi s politickým vplyvom, je práve existencia nezávislých verejnoprávnych médií mimoriadne dôležitá. RTVS musí byť vlajkovou loďou slobodnej a objektívnej žurnalistiky. Najmä v dobe, ktorá nastala po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, a ktorá vyplavila otrasné informácie o prerastení všetkých oblastí verejného života korupciou či dokonca organizovaným zločinom na tých najvyšších miestach.

„Žiadame Vás, aby ste svoje kompetencie využili na upokojenie situácie a na vytvorenie podmienok pre štandardné fungovanie spravodajských redakcií.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite