Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezident Kiska nevymenuje Pellegriniho vládu, na novú zostavu má čas do piatku

.redakcia .slovensko

Prezident Kiska oznámil, že nevymenuje vládu v zložení, ktoré mu navrhol Peter Pellegrini.

Prezident Kiska nevymenuje Pellegriniho vládu, na novú zostavu má čas do piatku Diana Černáková/SITA

dnes som sa stretol s Petrom Pellegrinim, ktorého som minulý týždeň poveril zostavením vlády. Oznámil som mu že v zložení, ktoré mi navrhol, nevymenujem vládu,“ povedal Kiska vo vyhlásení.

Novú vládu mu má Pellegrini doručiť do piatku. „Povedal som mu aj moje konkrétne výhrady k jeho návrhu. Požiadal som ho, aby mi do piatku navrhol novú zostavu nominantov na členov a členky vlády," povedal Kiska vo vyhlásení.

„Ľudia neveria, že vrcholné funkcie sú obsadené ľuďmi, ktorým ide o spravodlivosť.“

„Chcem sa pánovi Pellegrinimu poďakovať za vecný prístup k úlohe, pri ktorej stojí, je to vítaná zmena,“ povedal Kiska.

Andrej Kiska nepriamo uviedol, že jedným z dôvodov nevymenovania je aj nominácia na ministra vnútra Jozefa Ráža. „Posledné, čo potrebujeme je to, aby sa tu diskutovalo o tom, kto s kým bol na motorkách či na oslavách narodenín,“ povedal prezident o známosti Ráža s Robertom Kaliňákom.

„Ľudia neveria, že vrcholné funkcie sú obsadené ľuďmi, ktorým ide o spravodlivosť,“ dodal prezident.

 koalícia reaguje rozpačito

Ako prvý reagoval na rozhodnutie hlavy štátu šéf OĽaNO Igor Matovič. Oceňuje, že prezident sa zasadzuje za obnovu dôvery ľudí v štát.

„Mohol skloniť hlavu, ale rozhodol sa naďalej stáť na strane ľudí túžiacich po slušnom Slovensku. Po Slovensku bez mafie previazanej s kľúčovými predstaviteľmi vládnych strán. Po Slovensku, kde budeme môcť radi žiť," povedal Matovič.

Béla Bugár naopak očakával, že prezident novú vládu vymenuje, situáciu chce rýchlo vyriešiť. „Budeme si musieť sadnúť a rokovať,“ reagoval v rádiu Aktual na krok prezidenta. „Prezident sa takto rozhodol, a my na jeho základe budeme konať,“ dodal.

Predseda Národnej rady a Slovenskej národnej strany Andrej Danko berie na vedomie a rešpektuje rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nevymenovať novú vládu Petra Pellegriniho. Ako uviedol, chce sa stretnúť s Pellegrinim a následne sa vyjadrí detailnejšie.

Jozef Ráž, ktorý mal byť ministrom vnútra, Kiskovo rozhodnutie rešpektuje. "Samozrejme, plne rešpektujem rozhodnutie a názor pána prezidenta," uviedol pre denník SME.

celý prejav prezidenta Andreja Kisku

„Dnes som sa stretol s pánom Petrom Pellegrinim, ktorého som minulý týždeň poveril zostavením novej vlády Slovenskej republiky. Oznámil som pánovi Pellegrinimu, že v zložení, ktoré mi včera navrhol, vládu nevymenujem. Povedal som mu aj moje konkrétne výhrady k jeho návrhu. Požiadal som ho, aby mi do piatku toho týždňa navrhol novú zostavu nominantov na členov a členky vlády.

Chcem sa pánovi Pellegrinimu poďakovať za vecný, korektný a konštruktívny prístup k úlohe, pred ktorou stojí. Je to vítaná zmena.

Má veľmi náročnú úlohu. Musí presvedčiť, že nová vláda prinesie zmeny, ktoré všetci očakávame. Musí vytvoriť stabilnú vládu, ktorej obsadenie — predovšetkým osoba ministra, či ministerky vnútra — dokáže upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti.

Vládu, ktorá by mala byť schopná presvedčiť verejnosť, že zabezpečí nezávislé a nestranné vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ako aj podozrení z pôsobenia organizovaného zločinu, o ktorých písal aj zavraždený investigatívny novinár.

Desiatky tisíc ľudí protestujú v uliciach aj preto, lebo stratili dôvery v úprimný záujem o spravodlivosť zo strany tých, čo stoja na čele najdôležitejších úradov a ministerstiev. Roky obsadzovania verejných funkcií príbuznými, známymi, či bývalými obchodnými partnermi  vytvorilo v očiach verejnosti nelichotivý obraz o stave štátnych inštitúcií. Neveria, že vrcholové pozície sú obsadzované ľuďmi, ktorí úprimne chránia verejný záujem. 

Posledné, čo dnes potrebujeme, sú ďalšie nekonečné diskusie a podozrenia o tom, kto bol s kým na motorkách a oslavách narodenín alebo ďalšie špekulácie o personálnych prepojeniach.  Ako hlava štátu to nepripustím., toto nie je cesta k obnoveniu dôvery.

Preto som pána Pellegriniho požiadal o nový návrh. Ak má nová vláda záujem obnoviť dôveru ľudí v štát a upokojiť rozhorčenú verejnosť, musíme mať na jej obsadenie prísne nároky.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite