Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pocta hrdinom a ich odkaz pre dnešok

.andrej Kiska .slovensko

Pred 30 rokmi sa tisíce ľudí zišli na Sviečkovej manifestácii, aby so sviečkami v ruke a s modlitbou v srdci žiadali náboženské slobody a dodržiavanie občianskych práv. Pri spomienke na nich nám vyvstane pred očami výrok Bertolda Brechta: „Nešťastná je krajina, ktorá potrebuje hrdinov.“

Pocta hrdinom a ich odkaz pre dnešok Martin Medňanský/SITA Prezident SR Andrej Kiska počas kladenia vencov k Pamätníku sviečkovej demonštrácie v Bratislave, 25. marca 2018.

prišli tam napriek tomu, že štátna moc robila všetko pre to, aby sa takéto stretnutie vôbec neuskutočnilo. Vyvolávala atmosféru strachu, rozpútala propagandistickú, bezpečnostnú a represívnu mašinériu nebývalého rozsahu, do ktorej sa zapojili stovky pracovníkov politických a bezpečnostných orgánov. Rozpútala sa hystéria na školách, od základných až po vysoké, ktorých funkcionári varovali pred vychádzaním z domu, hrozili vylúčením, vynucovali od študentov podpisy, že sa na „protisocialistickej akcii“ nezúčastnia, udeľovali mimoriadne voľno, vyhlasovali sanitárny deň, sprísnili kontroly na internátoch. 

Vo všetkých denníkoch vyšli články odsudzujúce „protispoločenské zameranie“ demonštrácie, od ktorej sa dištancujú „čestní veriaci“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite