Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odchod Kaliňáka nestačí, zhodujú sa sulíkovci a matovičovci

.redakcia .slovensko

Rozlúčková reč, ktorú dnes predniesol podpredseda vlády a minister vnútra Robet Kaliňák, mala zaznieť pred niekoľkými rokmi.

Odchod Kaliňáka nestačí, zhodujú sa sulíkovci a matovičovci Marek Mrviš/SITA

kaliňák premárnil všetky príležitosti na slušný odchod. Dnes to nie je nič iné, len taktizovanie strany Smer-SD, ktorá sa potápa a rozpadá,“ pripomína strana SaS vo vyhlásení, ktoré dnes k odchodu Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra poskytla jej hovorkyňa Katarína Svrčeková.

Strana pripomína, že rezignácia Roberta Kaliňáka je z hľadiska očisty verejného života od korupcie a mafie absolútne nedostatočná. „Kaliňákove pochvalné slová na adresu policajného prezidenta Tibora Gašpara sú veľavravné. Kaliňák síce odchádza, ale jeho ľudia a s nimi aj všetky deformácie v Policajnom zbore zostávajú,“ dodáva SaS s tým, že občania sa však nedajú oklamať jedným politickým kostlivcom, ktorý sa vracia do skrine Smeru-SD. „Ich hlas, ktorý znel na námestiach, je zrozumiteľný. Skutočným riešením je pád Ficovej vlády a predčasné voľby,“ ukončili.

„Odstúpil človek, ktorý sa nikdy nemal stať ministrom."

K odchodu Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra sa vyjadruje aj strana Most-Híd. „Náš postoj bol jasný a známy už viac ako týždeň. Sme radi, že hlas Mosta-Híd bol vypočutý a Smer bol schopný pristúpiť na personálnu výmenu na takomto dôležitom poste,“ uvádza strana s tým, že to bolo nevyhnutné pre upokojenie situácie.

Podľa hnutia OĽaNO však odchod Roberta Kaliňáka nestačí. „Odstúpil človek, ktorý sa nikdy nemal stať ministrom. Robert Fico mu do rúk zveril bezpečnosť ľudí na Slovensku a ten si z bezpečnostných zložiek urobil svoju súkromnú armádu,“ hovorí predseda hnutia Igor Matovič. „Robert Kaliňák umožnil ľuďom prepojeným na mafiu ovládnuť vedenie policajného útvaru Národnej kriminálnej agentúry, ktorú celých desať rokov zneužíval na boj voči bezbranným ľuďom ako Hegviga Malinová, voči statočným prokurátorom ako Vasil Špirko, opozičným politikom či policajtom,“ pridáva predseda.

Ako zhrnul, celých desať rokov Robert Kaliňák „zneužíval svoje postavenie na vlastné obohacovanie a nie na službu ľuďom.“ Kaliňák podľa neho vytvoril prostredie, kde bolo normálne tunelovať verejné zdroje, o ktorých písali investigatívni novinári. „Vytvoril a udržiaval prostredie, ktoré umožnilo, aby boli Ján Kuciak so svojou snúbenicou brutálne popravení,“ spomenul s tým, že minister vnútra zneužíval políciu v prospech strany Smer-SD a jej sponzorov s plným vedomím predsedu vlády Roberta Fica. „Preto odchod Roberta Kaliňáka považujeme len za prvý krok v očiste slovenskej politiky od korupcie a prepojení na ľudí blízkych mafii,“ ukončil Matovič.

Minister vnútra Robert Kaliňák dnes oznámil, že sa vzdá funkcie. Na rokovaní medzi predsedami Mosta-Híd Bélom Bugárom a Smeru-SD Robertom Ficom v sobotu Fico nesúhlasil s okamžitým odchodom Kaliňáka. Po explicitnej požiadavke predstaviteľov Mosta-Híd a v záujme upokojenia situácie pred Republikovou radou Mosta-Híd sa však minister vnútra rozhodol odstúpiť.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite