Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sulík verzus Štefunko

.michal Magušin .slovensko

Pravicový a ľavicový liberáli diskutujú o tom, ako navzájom vnímajú svoje politické subjekty, prečo majú iné pohľady na Európsku úniu. Zároveň však vidia aj prieniky a chcú spolu vládnuť. Šéf SaS Richard Sulík a líder Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko.

Sulík verzus Štefunko BORIS NÉMETH

zo spoľahlivých zdrojov vieme, že prezident Andrej Kiska zvažuje, či bude súhlasiť s menovaním Roberta Fica na sudcu Ústavného súdu a na jeho predsedu. Ako protihodnotu by si napríklad mohol pýtať koniec Roberta Kaliňáka v novej vláde, záruky kvality pri menovaní nových ôsmich ústavných sudcov, a celá táto zmena by urýchlila pád Smeru. Ako by ste sa rozhodli na prezidentovom mieste?

Richard Sulík: Považujem za výsmech, aby sa na 12 rokov stal predsedom Ústavného súdu človek, ktorý býva v byte daňového podvodníka, má za sebou asi dvesto korupčných káuz, či zháňal peniaze vlastnou hlavou. Pokladám to za zhnitý politický obchod. 

pre vás je to teda celkom jednoznačná situácia, prezident by Ficovu snahu mal odmietnuť a nestálo by to ani za novú vládu bez Kaliňáka, pokles Smeru, navolenie kvalitných zvyšných sudcov...

Sulík: Áno, zároveň však hovorím, že to je na rozhodnutí prezidenta. Znamenalo by to síce okamžitý koniec Fica vo vláde, potom by však dvanásť rokov robil zle na Ústavnom súde. To je z dažďa pod odkvap. Fica treba riadne poraziť vo voľbách, tak ako bol porazený Mečiar. A opozícia na to má.

pán Štefunko, vaša odpoveď?

Ivan Štefunko: Pre mňa je veľmi lákavé, že by rýchlejšie skončil Smer, že by odišiel Kaliňák, ale myslím si, že Ficových dvanásť rokov na Ústavnom súde by mohlo byť rovnako politických ako bolo jeho dvanásť rokov vo vláde. Na stole máme veľa otvorených vecí, týkajúcich sa Ústavného súdu a ak by tam bol Fico, budúcnosť právneho systému by mohla byť vážne narušená. Nech si dovarí polievku, ktorú si so svojimi ľuďmi začal robiť. Ja chcem tiež poraziť Fica vo voľbách, so všetkým, čo jeho garnitúra predstavuje.

prezident Andrej Kiska v druhej polovici marca zrejme oznámi, že na svoj post nebude opätovne kandidovať. Akých kandidátov ponúknete vy?

Štefunko: Na Slovensku máme veľa ľudí zo straníckej aj mimostraníckej politiky, ktorí by dokázali našu krajinu reprezentovať navonok a stmeľovať krajinu dovnútra. Viem si predstaviť pár mien, ktoré by sme vedeli podporiť. Najbližšie týždne nás možno prekvapia. Andrej Kiska je veľmi dobrý prezident, reprezentoval nás tak, ako sa to má robiť, bol spájajúcou osobnosťou, ale viem si predstaviť niekoľko ľudí, ktorí by ho vedeli dôstojne nahradiť.

povedzte nám aspoň jedno meno.

Štefunko: Nepoviem. Myslím si, že to je aj vec politickej taktiky a ľudia, ktorí o svojej kandidatúre uvažujú, si chcú najskôr vypočuť verdikt pána Kisku a potom nastúpia do boja.

pán Sulík, vy tiež nechcete hovoriť o konkrétnych menách, aj keď nejakého človeka už máte vyhliadnutého. Vedeli by ste si však predstaviť, že sa s Ivanom Štefunkom na podpore prezidentského kandidáta zhodnete?

Sulík: Prezidentská voľba je dvojkolová a nemyslím si, že podmienkou musí byť, aby sme sa práve my dvaja zhodli na nejakom kandidátovi. Plán A je podporiť Andreja Kisku. Ak z neho zíde, čo vyzerá, že zíde, tak máme plán B. Ja s kolegami už máme jedno meno vyhliadnuté a nepoviem vám ho, lebo som už niekoľkokrát za deväť rokov v politike zažil, že toto je najlepší spôsob, ako nejakého kandidáta v politike odpísať. Postupne na tom však veľmi opatrne pracujeme a otvorenejšie sa vyjadríme vtedy, keď sa vysloví pán Kiska.

v zákulisí sa spomína meno vedca a spoluzakladateľa SaS Roberta Mistríka, ale k tomu asi nepoviete nič...

Sulík: Uhádli ste, k tomu nepoviem nič.

prejdime k vzájomnému vzťahu strany Sloboda a solidarita a hnutia Progresívne Slovensko. Pán Sulík, keď vidíte značku Progresívne Slovensko, čo si pod tým predstavíte, aké idey?

Sulík: Ľavicová etatistická strana, ktorá chce zvyšovať výdavky štátu, ktorá si myslí, že štát sa o všetko postará, v zmysle občan, nechaj to na nás, my sa o teba postaráme, my ťa vzdeláme. Na toto však treba veľa peňazí. Tento ich svetonázor síce nezdieľame, ale je legitímny. Teraz vstúpime do politického súboja a v priebehu dvoch rokov uvidíme, kto svojím konceptom presvedčí viac voličov. Náš koncept je štíhly štát, menej daní, menej prerozdelenia, aby zostalo viac ľuďom z tých hodnôt, ktoré oni sami vytvoria. Teda viac slobody.

BORIS NÉMETH

keď Ivan Štefunko počuje takéto hodnotenie svojho hnutia, otázka je jasná: mýli sa Richard Sulík?

Štefunko: On nepovedal nič nové, hovoril to ešte predtým, ako sme vznikli a robí nám tým najlepšiu reklamu. Šéf opozície sa vo svojich blogoch zaoberá Progresívnym Slovenskom a rozpráva veci, ktoré v skutočnosti nie sú pravdivé. Ak je etatistickým prístupom zlepšiť vzdelávanie ľudí na Slovensku, tak potom s tou definíciou súhlasím. Ale Slovensko sa posunie len vtedy, keď bude mať vzdelanejších ľudí, lepší prístup k šanciam, a to aj na východe Slovenska. To sa nedá riešiť len tým, že znížite dane. Posledných 15 rokov mám podnikateľské aktivity od Humenného cez Gánovce pri Poprade, cez Žilinu či Lučenec. Viem, že keby ste napríklad do Humenného dali aj nulovú daň a zrušíte všetky regulácie, ktoré navrhujete zrušiť, tak tam priemysel nepríde. Všetci ľudia, ktorí vládzu, odtiaľ odídu. Tí, ktorí nevládzu, potrebujú nejaký typ solidarity, ktorú im vy poskytnúť nechcete. My chceme dať slabším šancu vzlietnuť a zároveň podporiť tých, ktorí sú schopní podnikať. Znie mi to zvláštne, lebo sa posledných 15 rokov živím podnikaním, založil som 50 firiem, mnohé z nich vyrástli na svetové firmy, a tu som označovaný za etatistu a ľavičiara. Nemyslím si, že tým firmám chcem škodiť, práve naopak, chcem im dodať kvalitných ľudí a infraštruktúru.

Sulík: Toto moje poznanie je na základe prečítania ich knižky, kde to predstavujú. Každý chce vzdelávať, aj my sme nedávno predstavili reformu školstva. Súhlasím s tým, že školstvo je zanedbaná oblasť a treba s tým niečo robiť. Ale zdroje sú obmedzené. Nestačí si napísať do programu, že chceme tých vzdelať, tamto zariadiť, štát toto a toto urobí. Lebo to je celý ich program.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite