Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dajte Trumpovi múr

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Dlhodobo je mojím názorom, že v prospech politiky otvorených hraníc hovoria všetky racionálne argumenty. Napriek tomu dnes priznávam, že ju možno budeme musieť načas obetovať.

Dajte Trumpovi múr Natália Ložeková / natalialozekova.sk

voľný pohyb osôb vytvára ekonomické bohatstvo, ktoré je väčšie než prínosy zo slobodného obchodu či pohybu kapitálu. Chýbajú tiež dôkazy, že by nízkokvalifikovaní migranti znižovali mzdovú úroveň a prispievali k nerovnosti. Bojíte sa, že migranti budú zo systémov sociálnej pomoci viac vyberať, než do nich prispievať? Prístup k sociálnym dávkam, podporám, penziám či zdravotnej starostlivosti je možné ľahko obmedziť.

Žiaľ, na racionálnych argumentoch v politike nezáleží – ani u nás, ani v Spojených štátoch. A snaha vnútiť voličom voľnejšiu migračnú politiku sa ukázala cestou do pekiel – nielen pre liberálne orientovaných kandidátov, ale aj pre demokratické politické inštitúcie. Ak totiž centristickí politici voličom nedávajú to, čo si tí žiadajú, obrátia sa k extrémom aj za cenu hulvátstva a autoritárstva.

„Ak na chvíľu zabudneme na éru spred roka 1989, múry a ploty na hraniciach nie sú na Trumpovi a Orbánovi to najhoršie.“

Prečo sa pravicový populizmus darí držať na uzde v krajinách ako Kanada a Austrália? Súvisí to s ich imigračnými politikami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite