Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarská otázka

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Po roku 1989 som patril k architektom slovenskej demokratickej menšinovej politiky. Bolo to odvtedy dvadsaťpäť rokov v celej škále – od brutálnych vyhrážok cez oportunistické mlčanie po systematickú kultiváciu.

Maďarská otázka Natália Ložeková / natalialozekova.sk

som na výsledok hrdý, aj keď sa v pokojných časoch často zabúda, že kontinuita dôvery medzi Slovákmi a Maďarmi je na Slovensku nevyhnutnou podmienkou slušného života. Rovnako som presvedčený, že Slovensko bude dobrou krajinou na život až vtedy, keď budú jeho plnohodnotnou súčasťou Rómovia a vo vzťahu k černochom, Ázijčanom a moslimom nebude platiť syndróm slepého čreva. Je to však beh na dlhé trate a bez sústavnej kultivácie sa nemôže podariť.  

Počas tých desaťročí sa robili pravidelné výskumy verejnej mienky s otázkou, koľko percent Slovákov by nechcelo mať v susedstve maďarské rodiny. Posledný výskum IVO ukázal, že v mladej generácii by to prekážalo len 18 percentám, čo je oveľa menej ako v deväťdesiatych rokoch, ale aj oveľa menej ako dnes v prípade židovských, černošských, ázijských rodín a gejských či lesbických párov, nehovoriac o moslimských a rómskych rodinách. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite