Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európska geopolitická slepota

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Príklad z prvého januárového týždňa – zo všetkých krajín na zemeguli smerovala prvá zahraničná cesta šéfky európskej diplomacie Federici Mogherini na Kubu. Náhoda?

Európska geopolitická slepota Natália Ložeková / natalialozekova.sk

mogherini na Kube kritizovala snahy Spojených štátov o izolovanie ostrova a vyzdvihla dialóg o „ľudskoprávnej situácii v Európe aj na Kube,“ relativizujúc tak ukrutnosť režimu, ktorý zabil desaťtisíce svojich občanov a státisíce dohnal do exilu.

Druhý príklad – keď na konci decembra vypukli naprieč Iránom protesty proti autokratickému režimu, Európa mlčala. Nemecká a britská diplomacia varovala pred násilím prichádzajúcim „zo všetkých strán“, dávajúc na roveň neozbrojených občanov a Revolučné gardy. Samotná Mogherini sľúbila situáciu „naďalej monitorovať“. Paradoxne, najvýraznejší hlas, ktorý sa postavil za bežných Iráncov, patril americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Do tretice – Mogherini pred koncom roka zverejnila svojich dvanásť priorít pre rok 2018. Obsahujú obranu iránskej nukleárnej dohody pred neprajníkmi (podľa všetkého tými vo Washingtone) a jednotný európsky postoj v otázke Jeruzalema – prirodzene v kontraste s americkým uznaním izraelskej reality.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite