Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komu v Poľsku pomôžu hrozby z Bruselu?

.tomáš Strážay .slovensko

Keď v Poľsku jedenásteho decembra menovali nového premiéra Mateusza Morawieckého, mnohí sa oprávnene pýtali, aký bol naozajstný dôvod odvolania premiérky Beaty Szydlovej.

Komu v Poľsku pomôžu hrozby z Bruselu? VIRGINIA MAYO/AP/SITA 9. január 2018 Brusel, Belgicko: Prezident Európskej komisie Jean- Claude Juncker a poľský premiér Mateusz Morawiecky. Poľsko sa stalo prvou krajinou, proti ktorej bol aktivovaný článok sedem, ktorý môže viesť až k pozastaveniu hlasovacieho práva.

premiérka bola absolútne lojálna voči strane Právo  a spravodlivosť (PiS), ktorá ju nominovala, a bola obľúbená aj u verejnosti. A čo sa týka PiS, tá mala v prieskumoch stabilnú podporu. Tak načo zmeny? Lenže o rekonštrukcii vlády sa hovorilo už pár mesiacov. A teraz sa k zmene premiéra pridali aj výmeny niekoľkých ministrov a je jasné, že v priamom prenose vidíme premyslenú stratégiu  vedenia PiS. Svedčí o tom aj  neobyčajne plynulý odchod ministrov bez prejavov sebaľútosti.

Odvolaných bolo dovedna až deväť ministrov, teda fakticky polovica vlády. To by naznačovalo, že Poľsko potrebuje uskutočniť zásadné zmeny, aj obsahové, v politike vlády. Až na to, že v prípade Poľska s najväčšou pravdepodobnosťou tento model neplatí. Nový kabinet totiž stavia na postulátoch predchádzajúcej vlády. Ak sa čakajú zmeny, tak skôr v spôsobe komunikácie: s inštitúciami EÚ a s vybranými členskými krajinami aj s domácimi aktérmi.  Nová vláda má hlavne korigovať naštrbený imidž poľskej vlády v EÚ, respektíve v kľúčových členských krajinách.

podpora PiS rastie

Azda  ešte silnejším dôvodom je, že PiS si chce vylepšiť svoju pozíciu doma – pred parlamentnými voľbami v roku 2019. Zatiaľ jej to vychádza:  v prieskumoch si len za posledný mesiac polepšila o sedem percent. Podporí zmena vlády tento trend? Je to reálne, lebo odišli aj niektorí nepopulárni ministri (napríklad minister obrany Antoni Macierewicz).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite