Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čínsky zelený sen

.pavel Dvořák .slovensko

Čína má dnes nepeknú povesť ako jedna najznečistenejších krajín sveta. Smog vo vzduchu, špinavá voda, vyrúbané lesy, rozširujúce sa púšte a mnoho ďalších environmentálnych problémov. Nečudo.

Čínsky zelený sen YAN HUAIFENG/SIPA/PROFIMEDIA 31. december 2017 Huai’an, Čína: Ťažký smog dlhodobo trápi husto zaľudnené čínske mestá. Aj preto je prioritou čínskej politiky prechod na obnoviteľné zdroje.

nebolo ľahké byť takmer štyridsať rokov továrňou sveta, hoci ekonomický rast táto cesta priniesla. Dnes je čínska ekonomika najväčšia a „ríša stredu“ sa rozhodla úplne zmeniť svoju rolu. Za posledné roky je Čína najväčším investorom v zelených technológiách na svete. To však nestačí. Nedávno rozbehla kampaň za odstránenie znečistenia životného prostredia, čo znamená, že posledné mesiace sú pre obyvateľov plné nevídaných zmien.

Pre mnohých je to peklo, hoci aj také, ktoré sľubuje čistú budúcnosť pre ďalšie generácie.

zatvoríme továrne – okrem najväčších

Všetko sa to začalo tak, ako sa zvyknú začínať všetky veľké kampane v Číne. Prejavom prezidenta a predsedu strany. Ten spustil oficiálnu kampaň s názvom „Zelené hory a modré rieky”. Je to jeho druhá najväčšia kampaň na reformáciu krajiny od jeho nástupu na čelo Číny. Rovnako ako prvá, megalomanská kampaň proti korupcii s názvom „Proti tigrom aj muchám“ (rozumej veľkým, ale aj malým korupčníkom), mení Čínu od základov. Zmena vládnej politiky životného prostredia sa v prvom kole dotkla najmä priemyslu. No dnes ju cíti aj čínsky turizmus a bežný občan. Ako sa teda konkrétne Čína mení?

V okolí Šanghaja sa za posledné dva mesiace zatvorilo niekoľko stoviek tovární. V širokom okolí Pekingu (kde sídli ťažký priemysel) to môžu byť tisíce. Environmentálne kontroly chodia do výrobných podnikov niekoľkokrát do týždňa. Kontrolóri sú vybavení najmodernejšou technológiou. To znamená, že nad továrňami napríklad lietajú drony a merajú exhaláty. Na výrobné procesy, ktoré najviac znečisťujú ovzdušie (napríklad spracovanie povrchu kovov kyselinami), začali platiť prísne nariadenia, ktoré regulujú použitie vhodných strojov a technológií. Ak ich továreň neplní, je okamžite zatvorená a do stanovenej lehoty musí nedostatky odstrániť. Úrady zvyčajne takéto továrne rovno odpoja od prívodu elektriky a plynu, nech výroba nepokračuje aj po odstávke. A za každé porušenie nariadenia nie je podľa nového zákona zodpovedný manažment, ale priamo majiteľ. Ak vláda príde na to, že továreň porušila zákaz výroby, ide jej vlastník sedieť.

Ak sa znečistenie ovzdušia v nejakej oblasti dostane nad limity, okamžite sa zastavujú výrobné prevádzky v okolí. Pokojne aj na mesiac. Tieto zmeny spôsobili, že pôvodné materiály sa stávajú v Číne nedostatkovým tovarom. Väčšina čínskych zlievarní napríklad zatvorila alebo obmedzila výrobu. Cena železa za posledný rok niekoľkonásobne stúpla, ale aj keď firmy peniaze majú, tovaru nie je dostatok.

Aj slovenskí obchodníci preto zažili výrazne viac oneskorených dodávok, posunuté termíny dodania – a zákonite aj zvýšené ceny. No čínski obchodníci to pocítili tvrdšie.

Jepravda, že lacní výrobcovia a garážové firmy v Číne miznú po stovkách. Čína sa rozhodla, že environmentálnu kampaň prežijú len tí najväčší. A tí majú dokonca možnosť dostať sa na špeciálne vládne zoznamy firiem, ktorých sa zastavenie prevádzok pri veľkom smogu netýka, alebo majú lepší prístup k surovinám. To sú zároveň firmy, ktoré majú dosť financií, aby investovali do nových strojov, a najmä aby prežili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite