Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rok rozhodnutia Andreja Kisku

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Keď Andrej Kiska ohlásil kandidatúru na prezidenta republiky, nepoznal som ho a nevedel nič o Dobrom anjelovi. Odkedy viem, čo v ňom robia, pri kúpe kníh zaokrúhľujem sumy. Kisku však poznal Štefan Hríb, a to stačilo.

Rok rozhodnutia Andreja Kisku Natália Ložeková / natalialozekova.sk

bolo dosť riskantné dať hlas človeku, ktorého som nepoznal. Bolo to moje osobné rozhodnutie a neoľutoval som. Dokonca sme ešte pred prvým kolom medializovali výzvu kandidátom, aby verejne odovzdali hlas tomu z nich, kto postúpi do druhého kola. Prisľúbili. A hoci sľub za bizarných okolností na spoločnej tlačovke-netlačovke nepotvrdili, ľudia už vedeli, koho majú voliť. 

Andrej Kiska sa stal prezidentom Slovenskej republiky a nesklamal. Je empatický voči ľuďom, otvorený, komunikatívny. Nepochádza z bratislavskej kaviarne, ale ľudia na celom Slovensku ho vnímajú ako jedného z nich. Nie je sluhom dvoch pánov, koalície ani opozície.  

„Vieme aj to, že Andrej Kiska nemá strach z podlých kampaní, založených na lžiach, nízkych pudoch a jazyku stoky.“

Andrej Kiska už medzičasom pochopil, že jeho výkonná moc má jasné hranice, že aj prezident robí chyby a pozná prehry. Vie, že autorita prezidenta má inú povahu ako autorita praktickej politiky, lebo môže dať tvár a základnú podobu štátu. A dáva Slovensku poctivú tvár. Férovú, spravodlivú, slobodnú. Ale aj vľúdnu tvár štátom nenaoktrojovanej spolupatričnosti s tými najnepatrnejšími, čo potrebujú pomoc. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite