Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Načo je Porošenkovi Saakašvili

.alexander Duleba .slovensko

Keď sa v Kyjeve na jeseň objavia stany, niečo visí vo vzduchu. Stanové tábory v roku 2004 a 2013 veštili Oranžovú revolúciu i Majdan. A teraz od októbra pri parlamente stanujú stúpenci Micheila Saakašviliho – exprezidenta Gruzínska a exgubernátora Odeskej oblasti. Prečo?

Načo je Porošenkovi Saakašvili ALEXEY CHUMACHENKO/POLARIS/PROFIMEDIA 5. december 2017, Kyjev: Ukrajinská polícia sa pokúsila zatknúť Micheila Saakašviliho, gruzínskeho exprezidenta, ktorý je dnes najviditeľnejšou tvárou ukrajinskej opozície.

hnutie nových síl, ktoré Saakašvili založil po tom, čo ho v novembri 2016 odvolali z funkcie gubernátora, burcuje Ukrajincov, aby povstali proti súčasnej moci. Saakašvili označuje prezidenta Petra Porošenka a vládu za rozkrádačov štátu. Požaduje impeachment prezidenta a predčasné voľby. Najradšej by zorganizoval ľudový tribunál, ktorý Porošenka odsúdi – podľa vzoru tribunálu nad bývalým prezidentom Kučmom, ktorý pred Oranžovou revolúciou organizovala opozícia, vtedy ešte na čele s Júliou Tymošenkovou.

Micheil Saakašvili je teraz najviditeľnejšou tvárou ukrajinskej opozície. A vyzerá to tak, že presne v tejto pozícii ho chce prezident Porošenko mať. Inak sa totiž nedá vysvetliť, že Micheil Saakašvili je ako vták fénix: prežije každý pokus silových zložiek Ukrajiny obmedziť jeho slobodu alebo ho zadržať. Aj napriek tomu, že očividne porušuje ukrajinské zákony.

podivuhodné úniky Micheila Saakašviliho

Z pazúrov silových zložiek kontrolovaných skorumpovaným prezidentom ho zakaždým oslobodí ukrajinský ľud. Zvláštne. Hoci podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS) z konca novembra 2017 by Saakašviliho Hnutie nových síl volilo „až“ 1,9 percenta voličov, vždy, keď treba, objaví sa dav ukrajinských občanov, ktorí zachránia Micheila, symbol boja so skorumpovaným systémom, a vyrvú ho z rúk zlých štátnych orgánov.

Prvýkrát sa tak stalo ešte 10. septembra 2017. Vtedy Saakašvili peši a bez platných dokladov prekračoval poľsko-ukrajinskú hranicu na hraničnom prechode Medyka – Šehyni. Nemal pri sebe platný občiansky preukaz ani cestovný pas Ukrajiny, pretože 26. júla 2017 ho prezident Porošenko zbavil ukrajinského občianstva. Nemal ani ukrajinské víza. Saakašviliho v prihraničnom pásme zastavila ukrajinská pohraničná stráž a nechcela ho pustiť ďalej (doteraz zostáva nevysvetlené, prečo mu poľská pohraničná služba umožnila bez dokladov pokračovať v prechádzke na ukrajinskú stranu hranice). A čo nasledovalo? Z ukrajinskej strany vtrhol na hranicu dav ľudí, premohli pohraničnú stráž a Micheila doslova na rukách a pleciach vniesli na územie Ukrajiny.

„Spôsob, akým Micheil Saakašvili v súčasnej Ukrajine funguje, je na prvý pohľad racionálne nevysvetliteľný.“

Toto malo dohru. Dňa 22. septembra okresný súd v Mostiskách vyhovel podaniu Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny a rozhodol, že Saakašvili prekročil hranice Ukrajiny nelegálne, mal by tri roky stráviť vo väzení a potom byť vyhostený do Poľska. Ale Saakašvili sa napriek rozhodnutiu súdu stále slobodne pohybuje po Ukrajine, organizuje protikorupčné protesty v Kyjeve i v ďalších mestách. Priam dojímavá zhovievavosť štátnych orgánov kontrolovaných skorumpovaným prezidentom, ktorého chce Micheil postaviť pred ľudový tribunál.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite