Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľská premiérka Beata Szydłová podala demisiu

.redakcia .slovensko

Rezignáciu oznámila vo štvrtok večer na rokovaní vládnej strany Právo a spravodlivosť vo Varšave. Novým premiérom sa stane doterajší vicepremiér a minister financií Mateusz Morawiecki.

Poľská premiérka Beata Szydłová podala demisiu Czarek Sokolowski/AP/SITA Odchádzajúca premiérka Beata Szydłová a líder strany PiS Jaroslaw Kaczynski.

jej krok je považovaný za začiatok výmeny viacerých ministrov poľskej vlády, ktorú zo zákulisia pripravuje predseda strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslav Kaczyński. Novým premiérom sa stane doterajší vicepremiér a minister financií Mateusz Morawiecki.

Vedenie PiS podľa hovorkyne strany Beaty Mazurek chce, aby Szydlová naďalej zastávala nejaký dôležitý vládny post, ktorý to však bude, to nepovedala.

Nakoniec sa nepotvrdila špekulácia, že na premiérsky post by mal zasadnúť predseda PiS Jaroslaw Kaczyński, a mal by tak formalizovať svoju vedúcu úlohu v krajine, ktorú v skutočnosti zastáva už od nástupu jeho strany k moci aj bez toho, že by disponoval nejakou štátnou funkciou.

Po oznámení demisie vypukli na uliciach Varšavy spontánne protesty a zrážky s políciou, ktorá sa demonštrantom snaží zabrániť prechod pred centrálu strany Právo a spravodlivosť. Okolo 200 protestujúcich je zablokovaných na jednej z ulíc v centre a policajné zložky bránia v ich slobodnom pohybe. Zdravotné služby hlásia prvých zranených.

Špekulácie o odchode premiérky sa vo Varšave množili už niekoľko týždňov a boli výdatne priživované aj Szydlovej postmi na Twitteri, ktoré pozorovatelia označovali za „rozlúčkové.

Zdroj: Denník N a SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite