Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Occamova britva nemeckej politiky

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Podľa pravidla Occamovej britvy má mať prednosť vždy najjednoduchšie riešenie. Nefunguje, ak politici nepostupujú podľa toho, čo sa dá, ale čo sa nedá. V politike to vždy signalizuje poruchu rozhodovania.

Occamova britva nemeckej politiky Natália Ložeková / natalialozekova.sk

výsledky nemeckých parlamentných volieb znamenali reálne len dve možnosti – že sa zopakuje predchádzajúca vláda veľkej koalície CDU/CSU – SPD, ktorá však stratila 14 percent, alebo sa utvorí celkom nová jamaická koalícia CDU/ CSU – FDP – Zelení, ktorá nemá nijakú tradíciu.  Ešte v deň volieb však predseda SPD Martin Schulz vyhlásil, že SPD pôjde do opozície, hoci Angela Merkel vyjadrila zdanlivo nereálne, ale v rámci pravidla Occamovej britvy správne vôľu rokovať s SPD.   

Potom prešli týždne. Čakalo sa, či CDU a CSU nájdu spoločnú reč v otázke imigrácie (našli, v podstate sa presadila CSU), čakalo sa na októbrové krajinské voľby v Dolnom Sasku, ktoré vyhrala po troch tohtoročných prehrách SPD. Až potom sa začali rokovania medzi CDU/ CSU, FDP a Zelenými. Emocionálne trochu pripomínali československé rokovania v rokoch 1991 až 1992 o lepšom usporiadaní Československa, ktoré sa skončili jeho rozdelením. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite