Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Voľby do VÚC sa skončili, SMER a Kotleba utrpeli porážku

.frédérique Hazéová .redakcia .slovensko

Včera sa na Slovensku odohrali župné voľby. Ich priebeh bol napínavý, no teraz už vieme, že Slovensko dnes neovládla červeň, a už vôbec nie extrémisti. Dá sa teda povedať, že voľby vyhrala pravica.

Voľby do VÚC sa skončili, SMER a Kotleba utrpeli porážku Anton Vydra Štáb Jozefa Viskupiča v Trnave navštívila aj poslankyňa NR SR Veronika Remišová.

7:30

Včerajšie voľby do samosprávnych krajov vyhrala pravica. V Bratislavslom kraji zvíťazil Juraj Droba s 20,3 %, v Trnavskom je víťazom Juraj Vyskupič so 42,9 % a v Trenčianskom Jaroslav Baška, ktorý získal 50,1 % hlasov. Nitriansku župu bude aj po 16 rokoch viesť naďalej Milan Belica. Ten získal 34,3 % hlasov, pričom v Žilinskom kraji zvíťazila Erika Jurinová so 43,3 %. V Banskobystrickom samosprávnom kraji bol definitívne porazený Marián Kotleba a jeho nástupcom sa stáva Ján Lunter so 48 % hlasov. Prešovskému kraju bude najbližšie roky šéfovať Milan Majerský, ktorý získal 40 % a Košickému Rastislav Trnka s 38,4 %, ktorý tak vyhral len tesne nad Richardom Rašim. 

2:32

Počet sčítaných hlasov sa vo všetkých výšších územných celkoch prehupol nad 98 percent a opozícia má už definitívne dôvody na radosť. V troch krajoch s najväčšou pravdepodobnosťou vyhrali práve jej kandidáti. Zato Smer prišiel o väčšinu svojich žúp a najbližšie štyri roky bude riadiť len dve z nich. Kotlebovci neuspeli ani v jednom z krajov a Banskobystrickú župu tak prevezme Ján Lunter. 

1:57

Zrátané sú takmer všetky hlasy a zdá sa, že žiadne prekvapenie sa už konať nebude. Juraj Droba a Rastislav Raši majú síce malé, no stále stabilné náskoky. Vo zvyšných krajoch už o víťazných županoch nemožno pochybovať. Jozef Viskupič, Jaroslav Baška, Milan Belica, Milan Majerský, Erika Jurinová a Ján Lunter tak môžu s istotou oslavovať víťazstvo. 

1:39

Prekročili sme hranicu 90 percent sčítaných hlasov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite