Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čas na európsky Magnického zákon

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Minulý týždeň navrhla skupina poslancov Európskeho parlamentu vedená Guyom Verhofstadtom, lídrom liberálnej skupiny, aby estónske predsedníctvo začalo presadzovať európsku verziu tzv. Magnického zákona. 

Čas na európsky Magnického zákon ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

list je podpísaný poslancami rôznych strán od Socialistov cez Zelených, ALDE a Európskú ľudovú stranu až po Európskych konzervatívcov a reformistov. Pre pripomenutie, Sergej Magnický bol ruský auditor, ktorý zverejňoval informácie o  korupcii, daňových a iných podvodoch v ruských vládnych kruhoch a v štátnych podnikoch a firmách s politickými konexiami. Jeho odhalenia ukazovali nielen dramatické rozmery ruského kradnutia, ale aj to, že za svoju existenciu vďačilo politickému krytiu z najvyšších miest. „Odmenou“ za jeho odvahu bolo zatknutie, násilie, a v roku 2009 smrť pre zdravotné problémy, ktoré boli počas 358 dní trvajúcej väzby neliečené.

Na Magnického počesť, no najmä s použitím jeho informácií, prijali v roku 2012 Spojené štáty (i napriek váhaniu prezidenta Obamu) zákon, ktorý federálnej vláde umožňuje zakázať vstup na americké územie a zhabať aktíva osobám, ktoré sú zapletené do porušovania ľudských práv a korupčných praktík.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite