Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do politiky sa zatiaľ nevraciam

.michal Magušin .slovensko

Viac ako rok od tragickej dopravnej nehody a vzdaní sa poslaneckého mandátu sa naplno venuje advokácii. A aj keď sa k politike priamo vyjadrovať nechce, kauzy s dôsledkami na verejný život ho nenechávajú chladným. Daniel Lipšic.

Do politiky sa zatiaľ nevraciam BORIS NÉMETH Daniela Lipšica napĺňa práca v advokácii viac ako pôsobenie v politickej opozícii. Aj preto sa teraz do vrcholovej politiky nechystá.

od 19. 9. 2016 prešiel viac ako rok, pár dní už poznáte aj trest za tragické usmrtenie chodca. Ako vás to zmenilo?

Som možno opatrnejší vo vynášaní súdov a nikomu neželám takúto skúsenosť, ktorá sa môže stať v priebehu zlomku sekundy. To, ako som zareagoval po nehode a v ďalších dňoch, nechám na posúdenie iným. Napriek tomu, že vec je súdne uzatvorená, si myslím, že každý sa s touto skúsenosťou vyrovnáva celý život, ja takisto. Človek sa k tomu vracia a uvažuje, ako tomu mohol zabrániť. Už vtedy som uvažoval, či to nespôsobila únava. Bol som vtedy celý deň na výsluchoch v súvislosti s Čistým dňom a išiel som si kúpiť šanóny na právne veci. Ale už to nezmením.

váš prípad je citlivý aj preto, že máte veľa nepriateľov vo vysokej politike, viedli ste rezort spravodlivosti a vnútra. Prokurátor Dušan Šramko nesúhlasil so zásahom Generálnej prokuratúry, ktorá znemožnila vaše rokovanie o dohode o vine a treste, do médií unikol videozáznam z nehody, vaša právna zástupkyňa trest označila za najprísnejší z porovnateľných prípadov. Bola tam snaha vašich politických oponentov poškodiť vám?

Nebolo by primerané, aby som to hodnotil. Mám na to svoj názor, aj ľudia ho majú. Trest som prijal s pokorou a som veľmi rád, že som sa s pozostalou rodinou dohodol na náhrade nemajetkovej ujmy.

z trestnoprávneho hľadiska je nehoda už uzavretá vec. Zvažovali ste, že by ste sa vrátili do politického života?

Zatiaľ nie. Ani som to nevnímal tak, že keď bude nehoda právne uzavretá, vrátim sa do politiky. Vrátil som sa do advokácie. Právo ma vždy bavilo. Firma Dentons je výnimočná v tom, že pracujeme na množstve zaujímavých a komplikovaných prípadov, ale zároveň robíme veľa pro bono vecí, kde je prítomný verejný záujem. Zastupujeme whistleblowerov, ľudí, ktorým neprijali deti na školy pre zdravotné postihnutie, blogerov, ktorí odhaľujú extrémistov a podobne. Takže advokácia ma napĺňa, o návrate do politiky v súčasnosti neuvažujem. Bolo by to nekorektné voči mojim kolegom vo firme, ale je tak nastavená aj moja rodina, ktorá musela znášať mnohé negatívne následky môjho pôsobenia v politike. Na politiku mám názor, ale verejne sa k nej priamo nevyjadrujem.

napĺňa vás advokácia viac ako politika?

Nechcem to nijako znevažovať, ale napĺňa ma viac ako pôsobenie v Národnej rade v opozícii. Vidím väčší zmysel v pomoci ľuďom v konkrétnych kauzách. V tom mám veľké šťastie na kolegov vo firme aj v spôsobe, ako firma Dentons funguje. Myslím si, že je málo špičkových medzinárodných advokátskych firiem, ktoré dávajú priestor aj na zastupovanie vecí vo verejnom záujme. Robím s kolegom Petrom Kubinom aj veľa ústavnoprávnych prípadov a napĺňa ma to. Právo som mal vždy rád a nikdy som s ním nestratil kontakt.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite