Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krajina Andreja Babiša

.tomáš Němeček .slovensko

Trestne stíhaný miliardár oslavuje víťazstvo. Česká ľavica je rozdrvená, ale v pražskom parlamente zostáva bojovná opozícia.

Krajina Andreja Babiša PETR DAVID JOSEK/AP/SITA

hlavná správa z českých volieb: bratislavský rodák Andrej Babiš vyhral tak, že ho nemožno obísť. Podnikateľ s majetkom odhadovaným na 3,5 miliardy eur získal takmer 30 percent hlasov a môže si vyberať medzi niekoľkými možnými koalíciami. Hrá pritom aj o svoju fyzickú slobodu, pretože je čerstvo stíhaný za dotačný podvod. Teraz opäť získal imunitu, pričom jeho hnutie ANO obsadí viac ako tretinu 200-člennej snemovne.

Správa č. 2: Babiš zobral hlasy najmä ľavici, ktorá končí historickou porážkou. Komunisti spadli pod osem percent a ich klub sa scvrkol na polovicu. Oveľa drvivejší je však výsledok vládnucich sociálnych demokratov. ČSSD premiéra Bohuslava Sobotku má tesne nad sedem percent, čo je prepad na tretinu(!).

Tretia správa: pravica a centristi sa udržali. ODS je s odstupom druhá (11 percent). V snemovni ostávajú oslabení kresťanskí demokrati, uspelo sympaticky vecné hnutie Starostovia a nezávislí (STAN) a v infarktovom závere sa dostala nad 5 percent aj hlavná antibabišovská sila TOP 09, ktorú zachránila Praha.

Po štvrté, uspeli nevypočítateľné čierne kone. Tesne za ODS nasleduje ako tretia Pirátska strana a za ňou nový projekt cynického česko-japonského politického obchodníka Tomia Okamuru.

Takže po piate: z volieb s relatívne nízkou 60-percentnou účasťou vzišiel parlament, v ktorom dominantné ANO obklopuje húf bojovných trpaslíkov.

čo by urobil Mečiar

Všetky strany sa pred voľbami zaklínali, že s trestne stíhaným miliardárom do vlády nepôjdu. Lenže obísť ho nemôžu. Musela by vzniknúť superveľká koalícia sprava doľava s komunistami alebo okamurovcami, čo znie úplne nereálne.

„Babiš zobral hlasy najmä ľavici, ktorá končí historickou porážkou.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite