Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

České voľby: Zrátaná je polovica hlasov, vedie ANO pred Okamurom a ODS

.redakcia .slovensko

Do parlamentu sa podľa aktuálnych výsledkov dostane sedem strán. Teoretickú šancu majú ešte ďalšie dve, ktoré sú zatiaľ tesne pod hranicou zvoliteľnosti.

České voľby: Zrátaná je polovica hlasov, vedie ANO pred Okamurom a ODS Petr David Josek/AP/SITA

po zrátaní viac ako polovice hlasov odovzdaných vo voľbách do Poslaneckej snemovne, dolnej komory českého parlamentu, naďalej vysoko vedie strana ANO bývalého ministra financií a podpredsedu vlády Andreja Babiša. Podľa predbežných výsledkov, ktoré na svojej stránke zverejňuje Český štatistický úrad, vedie po zrátaní 51,80 percenta odovzdaných hlasov Babišova ANO so ziskom 31,32 percenta hlasov.

Na druhom mieste je zatiaľ nacionalistická strana Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru s predbežným ziskom 11,44 percenta.

Nasleduje Občianska demokratická strana (ODS) so ziskom 10,08 percenta, na 9,71 percentách je zatiaľ Česká pirátska strana, Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) má momentálne 8,69 percenta hlasov.

Česká strana sociálno demokratická (ČSSD) má zatiaľ 7,76 percenta a ak by sa takýto výsledok potvrdil, bolo by to pre stranu, ktorá podľa prieskumov čakala 13 až 17 percent hlasov, nepríjemné prekvapenie.

Do parlamentu by sa ešte podľa predbežných výsledkov mala dostať Kresťanská a demokratická únia - Československá strana ľudová (KDU-ČSL) si ziskom 5,87 percenta.

Naopak tesne pod päťpercentnou hranicou zvoliteľnosti sú momentálne Starostovia a nezávislí (STAN), ktorí majú aktuálne 4,98 percenta.

Pomerne prekvapivo vyzerá byť mimo parlamentu aj strana TOP 09. Tá má aktuálne 4,06 % a hoci jej výsledok sa môže ešte čiastočne zlepšiť po zarátaní výsledkov z veľkých miest vrátane Prahy, podľa názoru politológov oslovených Českou televíziou jej ani to už zrejme stačiť už nebude.

Mimo parlamentu už takmer naisto skončila Strana slobodných občanov (aktuálne 1,39 %) a Strana zelených (1,20 percenta).

České voľby majú už aj prvú aféru, z centrály protiimigrantskej strany Sloboda a priama demokracia (SPD), ktorá je podľa aktuálnych výsledkov na druhom mieste, vyhodili viacerých novinárov vrátane reportérky Českej televízie. Predstavitelia strany na nich zavolali políciu a na otázky ostatných novinárov, aký je dôvod tohto kroku, odmietli odpovedať.

Zdroj: SITA
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite