Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viac ako referendum o Babišovi

.lukáš Krivošík .slovensko

V susednom Česku sa tento víkend uskutočnia parlamentné voľby. Veľkou otázkou nie je iba to, aké silné z nich vyjde hnutie ANO Andreja Babiša. V pozadí rezonujú aj platy či na alternatívnu strunu hrajúci Piráti a okamurovci.

Viac ako referendum o Babišovi MICHAL ŠULA/MAFRA/PROFIMEDIA Bratislavský rodák Andrej Babiš je favoritom českých volieb, aj keď podpora jeho hnutia ANO mierne klesá. Zostavia po voľbách prípadnú koalíciu s ODS alebo s ČSSD?

napriek tomu, že od zásadných rozhodnutí, ktoré viedli k rozdeleniu spoločného štátu, uplynulo už štvrťstoročie, slovenská niť sa tiahne tohtoročnou českou volebnou kampaňou asi ako ešte nikdy predtým. Nejde len o slovenských poradcov v oblasti politického marketingu, ktorí pomáhajú niektorým kandidujúcim stranám. Na tohtoročné voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky niektorí komentátori hľadia aj ako na referendum o bratislavskom rodákovi Andrejovi Babišovi. Jeho hnutie ANO by podľa prieskumu agentúry STEM volila vyše štvrtina voličov. Hoci v posledných mesiacoch zaznamenalo určitý pokles podpory, stále by išlo o víťaza volieb. No nálady českej verejnosti môže v posledných dňoch kampane ovplyvniť aj minulotýždňový nález Ústavného súdu SR vo veci Babišovho sporu s Ústavom pamäti národa (ÚPN) ohľadom jeho evidencie v dokumentoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

všetci proti Babišovi

Ústav pamäti národa sa obrátil na Ústavný súd po tom, čo súdy nižšieho stupňa rozhodli o neoprávnenosti evidencie Andreja Babiša vo zväzkoch ŠtB. V nich bol vedený ako agent, hoci tvrdí, že s komunistickou tajnou políciou nikdy vedome nespolupracoval. Nižšie súdy rozhodli v Babišov prospech aj na základe výpovedí bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti. Podľa Ústavného súdu išlo o chybu. Svedkovia neboli riadne zbavení mlčanlivosti. Dôležitejšie je na náleze niečo iné. Ústavný súd potvrdil, že ÚPN si zverejňovaním informácií z archívov ŠtB plní svoju zákonnú povinnosť. Osoby, ktoré sa cítia zverejnenými informáciami dotknuté, by sa teda nemali obracať na súdy so žalobami na ÚPN. 

Treba povedať, že priamo o Babišovej prípadnej spolupráci s ŠtB nález Ústavného súdu nebol. Nakoniec, on sám chce v právnom zápase pokračovať a žalovať dokonca slovenské ministerstvo vnútra. No rozhodnutie z Košíc bolo v českých médiách i medzi politikmi počuť a vykladá sa všeobecne ako zlá správa pre Babiša.Nakoľko oslabí jeho pozíciu, to je otázne. 

„Medzi ľuďmi, ktorí sa o politiku zaujímajú, to rozhodnutie zarezonuje,“ hovorí pre .týždeň filozof, signatár Charty 77 a niekdajší predseda ODA Daniel Kroupa. „No domnievam sa, že percento priaznivcov, ktoré Andrej Babiš stratí, bude veľmi malé. K väčšine jeho voličov sa tá informácia ani nedostane alebo ich nezaujíma. Významná časť priaznivcov ANO sú protestní voliči zameraní proti súčasnému establišmentu. V Babišovi nevidia výkvet mravnosti, ale očakávajú od neho, že systém nejakým spôsobom naruší.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite