Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čižnár považuje zaťahovanie do sporu Kiska – Fico za absurdné

.redakcia .slovensko

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár odmieta, že by klamal o stretnutí, na ktorom bol on, prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a vtedajší šéf SIS Ján Valko.

Čižnár považuje zaťahovanie do sporu Kiska – Fico za absurdné Jozef Jakubčo/SITA

čižnár si vyprosí takéto obvinenia a považuje za smutné a absurdné, že ho zatiahli do sporu medzi Kiskom a Ficom a je mu to nepríjemné. Čižnár nevie, aký bol impulz, že ho do tejto kauzy zatiahli.

Generálny prokurátor zdôraznil, že neklamal, keď vyhlásil, že sa v roku 2016 nestretol s prezidentom a premiérom, takéto stretnutie sa totiž podľa neho odohralo o rok skôr. Na stretnutí, ktoré sa podľa Čižnára odohralo v druhej polovici roka 2015, sa hovorilo aj o daňovom prípade spoločnosti Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej spolumajiteľom je prezident Andrej Kiska. Čižnár uviedol, že prezident Kiska sám od seba povedal, že firma jeho brata je vyšetrovaná v súvislosti s daňovými trestnými činmi. Prezident podľa neho vyjadril obavu o objektívnosť vyšetrovania, za prokuratúru mu jej šéf garantoval objektívne vyšetrenie. Zdôraznil, že necítil zo strany prezidenta žiaden tlak. „Nevnímal som, že by prezident chcel pôsobiť v zmysle, že ako to bude vyriešené," povedal generálny prokurátor s tým, že iné požiadavky na neho prezident nemal. Na prípady sa údajne prezident Čižnára pýtal ešte dvakrát na spoločných stretnutiach. „Povedal som mu, že bude urobené všetko, čo urobiť treba," uviedol s tým, že ako generálny prokurátor nie je nikomu, ani prezidentovi, povinný vysvetľovať postupy pri vyšetrovaní.

Čižnár potvrdil, že obe kauzy týkajúce sa spoločnosti KTAG preskúma Generálna prokuratúra. „Obe kauzy budú preskúmané, či postupy boli správne,“ zdôraznil Čižnár s tým, že nevie, či sa prezident v súvislosti s vyšetrovaním daňových záležitostí obrátil aj na niekoho iného. Prvý prípad týkajúci sa firmy prezidenta a jeho brata bol ukončený uplatnením inštitútu účinnej ľútosti, v druhom prípade bolo vyšetrovanie zastavené.

Premiér Fico v nedeľu reagoval na slová programovej riaditeľky Aliancie Fair-play Zuzany Wienk. Tá v RTVS povedala, že Fico vedel o daňových problémoch prezidenta Kisku už v auguste, mesiac predtým, ako médiá dostali anonym. Premiér v tejto súvislosti povedal, že o záležitosti vie od samotného prezidenta, ktorý mu o tom povedal na spoločnom stretnutí s generálnym prokurátorom a vtedajším riaditeľom SIS z roku 2016.

Spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej spolumajiteľom je prezident Andrej Kiska, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Daňová kontrola ukázala, že KTAG na dani z príjmov zaplatila o 27-tisíc eur menej než mala, spoločnosť po vyšetrovaní chybu priznala, oľutovala a daň doplatila, čím trestnosť tohto činu zanikla. Firma si okrem toho za apríl 2014 v prípade nákladov na propagáciu Kisku chcela od štátu uplatniť vratku DPH v sume 146 307,82 eura, daňový úrad však vratku neuznal.

Zdroj: SITA

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite