Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Angela Merkelová utrpela víťazstvo. Zachráni ju „Jamajka“?

.lukáš Krivošík .slovensko

Strany doterajšej nemeckej veľkej koalície (CDU/CSU a SPD) zaznamenali vo voľbách veľké straty. AfD skončila tretia! No Merkelovej úrad zachráni asi koalícia s liberálmi a Zelenými.

Angela Merkelová utrpela víťazstvo. Zachráni ju „Jamajka“? Matthias Schrader/AP/SITA Radosť podporovateľov strany CDU/CSU po zverejnení prvých odhadov výsledkov volieb.

volebné miestnosti v Nemecku sa zatvorili a prvé prognózy ukazujú jasný obrázok o pomeroch v novom Spolkovom sneme:

Po prvé, aj keď kresťanskí demokrati (CDU/CSU) Angely Merkelovej vyhrali s 32,5 %, oproti posledným voľbám stratili skoro 9 %.

Po druhé, ešte horšie dopadli sociálni demokrati (SPD) Martina Schulza. Oproti posledným voľbám stratili síce len 5,5 %, no v konečnom dôsledku sotva prekročili hranicu 20 %. Je to historicky najhorší výsledok strany, ktorá zvyčajne dosahovala vo voľbách výsledky medzi 30 a 40 percentami.

Sociálni demokrati už oznámili, že idú do opozície. Veľká koalícia s CDU nebude pokračovať. Ak má SPD mať nejakú budúcnosť, musí sa dať vnútorne dohromady a profilovať sa ako jasná opozičná alternatíva voči ďalšej vláde Angely Merkelovej. 

Po tretie, úspech si môže v týchto voľbách pripísať populistická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá vstupuje do Spolkového snemu ako tretia najsilnejšia strana s 13,4 %.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite