Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo si sľubovať od jadra?

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Slovenská diskusia o budúcnosti Európskej únie už neprebieha medzi autorom myšlienky mýtického „jadra“ Robertom Ficom a euroskeptikom Richardom Sulíkom.

Čo si sľubovať od jadra? ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

svoju víziu ponúkli tak predstavitelia Progresívneho Slovenska, ako aj budúcej strany Spolu – Občianska demokracia. (Spoluautorom dokumentu druhej zo spomínaných skupín som aj ja.) Oba tieto tábory vysvetľujú, že voľba medzi Ficovou a Sulíkovou predstavou slovenskej budúcnosti v EÚ je falošná. Naša krajina pri budúcich reformách EÚ byť musí. Svoju prítomnosť však musí naplniť obsahom. 

Potrebujeme preto diskusiu o tom, o aký obsah má ísť. Pre Spolu – OD je prioritou, aby eurozóna ukotvila existujúce stabilizačné nástroje v systéme európskych zmlúv a pravidiel, aby pri najbližšej hospodárskej kríze nedochádzalo k ad hoc rozhodnutiam o záchrane tej či onej zadlženej vlády či banky, ktorej kolaps by bol pre európsku ekonomiku nebezpečný. Stabilizačné nástroje by mali fungovať na princípe poistenia, s tým, že prípadná finančná pomoc sa bude vracať do spoločnej pokladnice. Nemalo by ísť o novú formu celoeurópskeho prerozdeľovania, ktoré by vytváralo víťazov a porazených, a tak nevyhnutne bičovalo emócie verejnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite