Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Angele voliči veľa odpustili

.lucia Michalková .slovensko

Nemci cez víkend vyberali svoj parlament. V predvolebnej kampani síce chýbali vybičované momenty, aké sme videli pri „brexitových“ voľbách v Británii a „antilepenovských“ vo Francúzsku, ale aj tak to boli najdôležitejšie voľby roku 2017. Rozhodovali aj o Slovensku či Európskej únii.

Angele voliči veľa odpustili MATTHIAS SCHRADER/AP/SITA 18. september 2017 Regensburg, Nemecko: Angela Merkel na predvolebnom mítingu.

na začiatok treba povedať, že takú demokratickú atmosféru, akú má v súčasnosti Nemecko, nezažíva veľa krajín na svete: Politické strany sú živo prítomné v spoločenskom dianí, demokracia je tu aj de facto vláda ľudu, delegovaná a kontrolovaná ľudom – na rozdiel od obrov, ako je Rusko či Čína, kde všetko závisí od svojvôle jednej politickej strany. Je to vlastne zázrak, ktorý za svoju existenciu vďačí nemeckej chuti hašteriť sa a zároveň schopnosti rešpektovať názor druhej strany, i keď s privretými očami.

Aj tu sa politici vedia v parlamente či v televíznej debate drsno vadiť, ale každý vie, že o tom predsa demokracia je – tá totiž potrebuje svoju Streitkultur. A nie je to inak ani vtedy, keď je do televíznej diskusie prizvaný napríklad slovenský politik Richard Sulík. Zvyčajne tu pôsobí ako „sám vojak v poli“ a dostane slovnú nakladačku od nemeckých kolegov za to, že odmieta utečencov. Pre Nemca je však aj to prejav zdravej diskusie. Nemecký ľud má svojich jasných a osvedčených strážcov demokracie a poriadku – médiá a súdy. Príznačné je, že médiá ako Süddeutsche Zeitung, FAZ, ARD, Welt, Focus či Spiegel, ktoré sa usilujú o objektivitu spravodajstva, s ľahkosťou prešli na formát nových médií, teda do smartfónov a sociálnych sietí. Vďaka tomu aspoň čiastočne eliminovali (aj keď úplne nezničili) obávané spodné prúdy postfaktických konšpirátorov.

pasca na nerozhodnutých

Nemecko má navyše v politike osobnosti schopné čeliť aj globálnym výzvam – a v tomto je na prvom mieste jednoznačne šéfka CDU Angela Merkel. Bolo to jasné už pred voľbami a svedčili o tom aj jej preferencie v prieskumoch. Pritom je známe, že demokracia si žiada zmenu a že 63-ročná Merkelová je kancelárkou už pridlho. No jej dvanásť rokov vládnutia je ešte stále menej ako tých štrnásť, ktoré potiahol jej politický vzor – povojnový kancelár Konrad Adenauer. Tento politik kedysi nastolil Nemecku, krajine zdecimovanému nacistami, nový demokratický kurz.

„Ak islam patrí k Nemecku, ako sa vyjadrila kancelárka, čaká túto krajinu zmena s veľkým Z. A nebude to len o burkách a bravčovine.“

A vôbec – kto by tou zmenou po Merkelovej mal byť?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite