Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecké voľby

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Nemecko je najvýznamnejším európskym hráčom. Preto sa v parlamentných voľbách, ktoré budú už 24. septembra 2017, nerozhoduje len o jeho osude.

Nemecké voľby Natália Ložeková / natalialozekova.sk

voľby v Holandsku a vo Francúzsku nás učičíkali, ale to neznamená, že nemecké voľby nemajú rozhodujúci význam. Uzatvárajú totiž dvojročný oblúk. Za tie dva roky sa ukázalo, že utečenci nie sú nemeckým, ale v prvom rade európskym problémom, a že vtedajšie rozhodnutie Angely Merkelovej bolo nielen aktom pomoci utečencom, ale aj nemeckým odľahčením Európy. Európa sa nemoslimizovala, a islamistický terorizmus ju síce zasiahol, ale nerozvrátil. 

Kapacita európskych štátov ochotných pomôcť však nebola nekonečná. Nielen ekonomicky, kultúrne a bezpečnostne, ale najmä z hľadiska vnútornej stability jednotlivých štátov. Nemeckú cestu najlepšie vyjadrujú dve vety Angely Merkelovej. Na začiatku bolo: „Dokážeme to!“ Dnes je to: „Situácia z roku 2015 sa nesmie opakovať!“ Obe vety sú poctivé. Ukazujú rozpätie toho, čo povedal hneď na začiatku utečeneckej krízy vtedajší prezident Joachim Gauck: „Chceme pomôcť. Naše srdce je široké. No naše možnosti sú konečné.“ 

Aj naše možnosti boli konečné, no naše srdcia ostali tvrdé. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite