Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reakcia iniciatívy Pamätaj: Pán Glváč nehovorí pravdu

.iniciatíva Pamätaj .slovensko

Iniciatíva Pamätaj sa rozhodla reagovať na vyjadrenia šéfa poslaneckého klubu Martina Glváča, ktoré boli zverejnené v článku Denníka N s názvom Novelu o ÚPN zatiaľ koalícia nestiahne, no dohodu o jej podpore nemá. Jej reakciu zverejňujeme v plnom znení.

Reakcia iniciatívy Pamätaj: Pán Glváč nehovorí pravdu Iniciatíva Pamätaj Iniciatíva Pamätaj na protest proti spolitizovaniu ÚPN zahalila sochám po celom Slovensku oči červenou páskou, aby zároveň pripomenula zločiny spáchané na obetiach nacizmu a komunizmu.

pán Glváč nehovorí pravdu.

Prvýkrát nehovorí pravdu vtedy, keď nás obviňuje, že sme sa zjavili pár dní pred hlasovaním. Naša iniciatíva trvá pomaly tretí mesiac. Za ten čas sme pod našu petíciu vyzbierali vyše 7 500 podpisov, zväčša mladých ľudí. Každý deň vyzývame politikov na odbornú diskusiu. Bol to práve pán Glváč, ktorý nám dal priestor až pár dní pred hlasovaním.

Druhýkrát nehovorí pravdu vtedy, keď sa nás snaží prepojiť s pánom Krajňákom. Osobne sme ho stretli prvýkrát minulý týždeň na verejnej debate na Malej scéne. Chápeme, že to pre politikov môže byť nepochopiteľné, no nám naozaj ide o novelu ako o celok. Táto novela znefunkční Ústav pamäti národa. Tomu chceme zabrániť. 

„Táto novela je účelová, šitá horúcou ihlou a okrem iného ide priamo proti vyjadreniam vládnej koalície.“

Tretíkrát pán Glváč nehovorí pravdu vtedy, keď hovorí o všeobecných frázach. Je absurdné, keď nás vládna strana ide vyzývať na konkrétne paragrafové znenie a komplexnú novelu. Tým vlastne priznali, že v Smere netušia, čo s touto zlou novelou robiť. Samozrejme, že máme konkrétne návrhy, pán Glváč, ako aj ďalší poslanci vládnej koalície ich počuli, a nie jedenkrát. Na začiatok diskusie ide z našej strany o 9 konkrétnych návrhov. Chceme ich otvoriť za okrúhlym stolom po tom, čo stiahnu súčasné znenie novely. Potrebujeme ale naozaj širokú odbornú diskusiu, ktorá ÚPN posunie dopredu. Špeciálne, ak všetci politici stále tvrdia, že im ide o dobrý chod ÚPN.

Napäté vzťahy v ÚPN treba riešiť inak, nie takouto kvázi novelou. Náš odkaz je jasný: Táto novela je účelová, šitá horúcou ihlou a okrem iného ide priamo proti vyjadreniam vládnej koalície. Predsedovia koaličných strán sa totiž neustále pasujú za hrádzu proti extrémizmu. Ak však túto novelu zajtra prijmú, opäť potvrdia, že to boli len prázdne slová. Zajtrajšie hlasovanie bude o tom, či páni Fico, Bugár a Danko mysleli svoje slová vážne a kto vo vládnej koalícii počúva hlas mladých ľudí naozaj, a kto sa tak len tvári,“ povedal Juraj Šeliga z iniciatívy Pamätaj.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite