Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minister školstva Peter Plavčan vo funkcii končí

.redakcia .slovensko

Robert Fico na dnešnom vyhlásení počas rokovania vlády oznámil, že požiadal predsedu SNS Andreja Danka, aby predložil návrh na nového ministra školstva, a to v čo najkratšom čase.

Minister školstva Peter Plavčan vo funkcii končí Diana Černáková/SITA Peter Plavčan bol ministrom školstva od roku 2016. Predtým dlhodobo pôsobil na ministerstve školstva ako vysokopostavený štátny úradník.

dôvodom podľa Fica je, že udalosti, ktoré sa stali na ministerstve školstva, vyvolávajú pochybnosti v očiach verejnosti, či to vláda myslí s bojom proti netransparentnému a korupčnému správaniu vážne. „Žiadna zo strán vládnej koalície si nemôže dovoliť takto hazardovať s dôverou verejnosti,“ vyhlásil Fico.

Premiér zopakoval, že napriek turbulenciám, ktorými táto vláda prechádza, koalícia Smer-SD, SNS a Most-Híd nemá alternatívu. Slovensko podľa Fica potrebuje vládu, ktorá si bude plniť medzinárodné záväzky, ako aj Programové vyhlásenie vlády. Takisto potrebuje vládu, ktorá bude dôveryhodná v úsilí o zužovanie priestoru pre netransparentné a korupčné správanie. Fico ďalej informoval, že spolu s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom sa snažil o to, aby sa problém s Plavčanom vyriešil vnútri SNS, ich snaha však bola neúspešná. „Chcem poďakovať Plavčanovi za úprimnú snahu problém vyriešiť, no musím požiadať predsedu SNS, aby mi predložil návrh na nového ministra školstva, a to v čo najkratšom čase,“ povedal Fico vo svojom vyhlásení. Ako uzavrel, nevidí dôvod na predčasné voľby.

Kauza, ktorá sa týka podpory výskumu z eurofondov, trvá od prvej polovice júla. Výskumné univerzity a Slovenská akadémia vied najprv žiadali ministra školstva Petra Plavčana o prehodnotenie výsledkov pri hodnotení projektov v rámci výzvy na financovanie dlhodobého strategického výskumu. Univerzity a SAV reagovali na to, že v rámci výzvy za 300 miliónov eur nedostal ani jeden projekt univerzitných vedeckých parkov a vedeckovýskumných centier výskumných univerzít a ústavov SAV finančnú podporu. Strana SaS následne kritizovala, že príspevky na vedu a výskum rozdelili vo výzve netransparentne, v rozpore s pravidlami a podľa medializovaných informácií mohlo dôjsť aj ku korupcii. 

Poslankyňa NR SR za OĽaNO Veronika Remišová upozorňovala v súvislosti s výzvou aj na konflikt záujmov. Odvolávala sa pritom na informáciu, že jeden z hodnotiteľov projektov vo výzve na podporu výskumu a vývoja sedí vo vedení inštitúcie, ktorá do súťaže prihlásila viaceré projekty. Včera prišla na tlačovej besede s novými informáciami o pozadí firiem, ktoré majú dostať z eurofondov milióny eur. Ak ich vyplatenie Brusel zastaví, zaplatíme ich z nášho rozpočtu.

eugen korda
Veronika Remišová o tom, čo skrýva utajený Plavčanov zoznam.

Fico urobil vyhlásenie pred ohlásením brífingom Andreja Danka k 13. a 14. platu. 

Podpredseda SaS Ľubomír Galko reagoval na odvolanie ministra s tým, že mu treba popriať, aby si oddýchol, pretože tie posledné týždne boli pre neho určite náročné. „Ale treba zdôrazniť, že toto nie je maslo na hlave iba ministra školstva, to sa nemôže týmto skončiť a že sa pôjde ďalej. Treba ísť do hĺbky, treba zistiť, ktorí ďalší ľudia na tom systéme pochybili, treba vyvodiť zodpovednosť aj voči ním a hlavne treba prijať veľmi rýchlo systémové opatrenia, aby sa niečo takéto neopakovalo," dodal Galko, podľa ktorého Plavčan nemal byť vo funkcii už dávno.

 Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite