Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chlórované kurence a suverenita

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Britská politika žila kuracinou. U nás v AEI povedal britský minister Liam Fox, že dovoz chlórom ošetrovaného kuracieho mäsa je malou cenou za dohodu o voľnom obchode so Spojenými štátmi.

Chlórované kurence a suverenita Natália Ložeková / natalialozekova.sk

na podporu dohody tweetoval aj prezident Donald Trump. Foxov kabinetný kolega Michael Gove, ktorý bol rovnako ako Fox medzi hlavnými obhajcami brexitu – však vehementne protestoval. Chlórované kurence sa vraj na britský trh na žiadnych okolností nedostanú.

Spor je zatiaľ predčasný. Akokoľvek si dohodu o voľnom obchode britskí euroskeptici a americká vláda želajú, tá bude môcť byť dohodnutá až po britskom odchode z EÚ. Navyše, americká prax umývať kuracie mäso v slabo chlórovanom roztoku, okolo ktorej sa v Európe opakovane rozpútava hystéria, je rovnako neškodná ako slabo chlórovaná voda v našich vodovodných kohútikoch. Používanie chlórového roztoku, samozrejme, odráža rozdielne hygienické štandardy pri samotnom chove kureniec – chlórová dezinfekcia je náhradou za stiesnenejšie, a teda nutne o čosi špinavšie podmienky, ktoré americké štandardy povoľujú na rozdiel od prísnejších európskych noriem.

Čo je však dôležitejšie – chlórované kurčatá hovoria niečo zaujímavé o národnej suverenite.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite